Американските военни са тествали наземна балистична ракета във военновъздушната база "Ванденберг" в щата Калифорния, съобщиха от Пентагона в изявление след изпитанието.

"Министерството на отбраната проведе полетно изпитание на конвенционално конфигурирана наземна балистична ракета от военновъздушната база "Ванденберг", Калифорния", посочват американските военни и добавят, че в момента оценявали резултатите от изпитанието.

Според американските военни ракетата е изминала над 500 км по време на изпитателното изстрелване.

Днешното изпитание е вторият публично обявен тест на наземна ракета със среден обсег, можеща да носи ядрена бойна глава, от август насам.

През август беше извършено изпитание на наземна крилата ракета "Томахоук" с обсег над 500 км, клас оръжие, който беше забранен от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен през 1987 г. между САЩ и СССР.

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ
Обновена

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ

Сергей Рябков призова САЩ да наложат мораториум върху разгръщането на ядрени ракети

САЩ официално се оттеглиха от договора през август, след като през февруари обявиха намерението си да го направят. Договорът за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег забраняваше на Москва и Вашингтон да разработват, строят и пускат в експлоатация наземни ракети, способни да носят ядрени бойни глави, с обсег на действие между 500 и 5500 км.

САЩ възобновиха изпитанията на наземни ракети със среден обсег по-рано тази година.