Американските военни обявиха, че са изпробвали невъоръжена междуконтинентална балистична ракета Minuteman III, оборудвана с приспособление за повторно навлизане в атмосферата, от база в Калифорния над Тихия океан, съобщава "Франс прес".

Изстреляна от военновъздушната база "Ванденберг" малко след 1 часа през нощта местно време, ракетата е прелетяла приблизително 6 750 км през Тихия океан до атола Кваджалейн на Маршаловите острови, се казва в изявление на американските военновъздушни сили.

"Изпитанието показва, че ядреното възпиране на САЩ е силно, гъвкаво, готово и подходящо пригодено да възпира заплахите от 21 век и да успокоява нашите съюзници", се допълва в изявлението.

Уточнява се, че "тестовите изстрелвания не са реакция или отговор на световни събития или регионални напрежения".

САЩ харчеха милиарди долари в продължения на десетилетия за разработване на технологии за възпиране на входяща балистична ракета и се стремят да засилят опитите си пред нарастващите заплахи.

Северна Корея се превърна в последния член на клуба притежатели на междуконтинентална балистична ракета през 2017 г., когато тества Hwasong-15, за която анализатори твърдят, че е в състояние да достигне всяка точка от територията на САЩ.

Северна Корея с нов ракетен опит над Японско море

Северна Корея с нов ракетен опит над Японско море

Япония предупреди корабите за падащи отломки…

По-рано днес Северна Корея изстреля неидентифицирани ракети към Японско море, ден след като Пхенян даде знак за възобновяване на ядрените преговори със САЩ.

Двете страни ще имат "предварителен контакт" в петък и ще проведат преговори на следващия ден, заяви заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Чо Сон Хуй.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагъс по-късно потвърди разговорите, които тя уточни, че ще се проведат "в рамките на следващата седмица".