САЩ са силно разтревожени от наскоро оповестената информация за сделка между властите в Северна Корея китайската фирма "Хуауей", която ще изгражда безжична високоскоростна интернет мрежа в комунистическата република.

Двама американски сенатори вече са изпратили писмо до президентската администрация с предупреждението, че това представлява потенциална заплаха за националната сигурност. Писмото е било изпратено до държавния секретар по отбраната Чък Хейгъл, държавния секретар Джон Кери и директора на Националната служба за сигурност Джеймс Клапър.

Началото на историята започна през 2011 г., когато американско правителствено ведомство обвини "Хуауей", че използва монтирани от компанията телекомуникационни мрежи на територията на САЩ, за да извършва шпионаж в полза на Китай. При проведеното разследване конкретни доказателства за това не бяха открити.

През март тази година САЩ ограничиха вноса на китайски информационни технологии поради опасения от кибер шпионаж, в който Вашингтон периодично обвинява Пекин. Според данни на американското разузнаване "Хуауей" работи в тясно сътрудничество с китайските въоръжени сили, което създава повод за известно притеснение.

На ключови американски ведомства като министерствата на търговията и правосъдието, Националния научен фонд и НАСА е забранено да купуват и използват технологии от фирмите "Хуауей" (Huawei) и "Зи Ти И" (ZTE).

Въпреки че официално забраната изтече на 30 септември, практиката продължава и към днешна дата. Подобни мерки бяха взети и в Австралия, която през октомври тази година също въведе забрана за внос на телекомуникационни технологии от "Хуауей".