През последните два дни въоръжените сили на САЩ нанесоха удари срещу бойци от радикалното движение "Талибан" в афганистанската провинция Кандахар. Това потвърди говорителят на американския военен контингент в Афганистан, полковник от американската армия Сони Легът.

"Американските войски в Афганистан нанесоха въздушни удари през последните 48 часа срещу талибанските бойци, които атакуваха и маневрираха около афганистанските национални сили за сигурност в районите Джарай, Спинбулдак и Кандахар", написа Легът в официалния си акаунт в "Туитър". Според Легът американските войски "продължават да защитават силите за национална сигурност на Афганистан в съответствие със споразумение между САЩ и талибаните".

"Ню Йорк таймс": САЩ тайно прехвърлили над 1 млн. военни в Афганистан

"Ню Йорк таймс": САЩ тайно прехвърлили над 1 млн. военни в Афганистан

Войната с талибаните остава приоритет

Талибаните предупредиха за възможни операции срещу чуждестранен военен контингент в Афганистан. Те обвиниха американската страна в нанасяне на удари по позициите на бойците в нарушение на предварително постигнатите споразумения. Представителят на талибаните призова Съединените щати да се съобрази с тях и подчерта, че талибаните "ще предприемат защитни действия срещу чужди войски" в Афганистан.

На 29 февруари 2020 г. предишното правителство на САЩ, водено от президента Доналд Тръмп, и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха. Съгласно споразуменията САЩ, техните съюзници и коалицията се ангажират да изтеглят всички войски от Афганистан в рамките на 14 месеца.

Войната продължава, ако не се изтеглите, предупредиха талибаните НАТО

Войната продължава, ако не се изтеглите, предупредиха талибаните НАТО

Нашите бойци никога няма да се съгласят на удължаване

Талибаните от своя страна гарантират, че няма да използват територията на Афганистан за действия, които представляват заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници.

Американската операция в Афганистан продължава от октомври 2001 г. и се превърна в най-продължителната задгранична военна кампания в американската история. В своя пик през 2010-2013 г. броят на западните сили в Афганистан надхвърли 150 хиляди души. Основните бойни сили на САЩ и НАТО бяха изтеглени от Афганистан през 2014 г.

НАТО призова талибаните да спазват ангажиментите си

НАТО призова талибаните да спазват ангажиментите си

Алиансът обмисля дали да се изтегли от Афганистан

Настоящата администрация на САЩ, водена от президента Джо Байдън, преди това посочи, че ще вземе по-нататъшни решения за Афганистан, включително изтеглянето на американските войски, след като проучи как талибаните изпълняват условията на мирното споразумение.