Съединените щати изразиха загриженост относно големи проекти за рекултивация на земя на територията на Филипините, на залива Манила, близо до американското посолство там, съобщава "Асошиейтед прес". Главната причина за притесненията на страната е участието на китайската компания China Communications Construction Co., която е включена в черния списък на Вашингтон.

По време на дискусии с представители на филипинското правителство говорителят на американското посолство Канишка Гангопадхяй каза, че от САЩ се притесняват относно потенциалното въздействие върху околната среда на продължаващите рекултивации в залива Манила.

"Също така сме загрижени, че проектите имат връзки с China Communications Construction Co., която беше добавена към списъка на юридическите лица на Министерството на търговията на САЩ заради ролята си в подпомагането на китайската армия при изграждането и милитаризирането на изкуствени острови в Южнокитайско море", добави говорителят.

По темата няма коментар от китайските правителствени служители.

По-рано екологични групи организираха протести срещу дългогодишните рекултивации. Те се извършват най-често от компании за недвижими имоти, с цел да построят острови на които след това да издигнат луксозни хотели, казина, ресторанти и развлекателни центрове. Заливът Манила отдавна е известен със замърсяването по него. Други се притесняват, че високите сгради, построени върху рекултивираната територия, биха блокирали гледката към известния залез на залива.

САЩ разполагат нови четири военни база във Филипините

САЩ разполагат нови четири военни база във Филипините

Общият им брой в регионна става девет

За китайските компании, които са включени в черния списък на САЩ, има ограничения при търговията с американски фирми, освен ако не са получили специален лиценз. Според Китай санкциите на САЩ като незаконни.

Държавната компания China Communications Construction Co. заяви, че едно от нейните дъщерни дружества, China Harbour Engineering Company Ltd., е участвало в проект, който включва изграждането на три изкуствени острова в залива близо до предградието на град Пасай в столичния регион.

През последното десетилетие Китай е превърнал най-малко седем спорни рифа в Южнокитайско море в островни бази, които са защитени от ракети. През последните години има напрежение в региона.

Вашингтон не предявява претенции към Южнокитайско море, но заяви, че свободата на корабоплаването и прелитането през стратегическия проход са в националния интерес на САЩ. Старите териториални конфликти там се превърнаха в деликатна тема за страните.

Филипините се оплакаха от агресия на китайски кораби в Южнокитайско море

Филипините се оплакаха от агресия на китайски кораби в Южнокитайско море

Отново напрежение в региона