САЩ санкционираха китайска компания за предполагаемо предоставяне на сателитни изображения на Украйна в подкрепа на бойните операции на наемната група Вагнер, информира БиБиСи.

Изследователският институт за космическа наука и технологии (Changsha Tianyi) е сред 16-те субекта, санкционирани от Министерството на финансите. Фирмата, известна още като Spacety China, има офиси в Пекин и Люксембург.

Вагнер осигурява на Русия хиляди бойци за войната в Украйна.

Spacety China е предоставила на базирана в Русия технологична фирма, сателитни изображения с радар със синтетична апертура на местоположения в Украйна, поясняват от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ.

Съгласно санкциите не може да има прехвърляне, плащане или износ на каквато и да е собственост или интереси в Съединените щати на набелязаните лица.

САЩ определиха "Вагнер" като престъпна организация

САЩ определиха "Вагнер" като престъпна организация

Вашингтон замрази активите на частната армия в САЩ

Китай, близък съюзник на Русия, се опита да се позиционира като неутрална страна по отношение на войната в Украйна. Тя беше критикувана от САЩ и техните съюзници за отказа да осъди нахлуването на Русия в Украйна.

На своя уебсайт Spacety China се описва като пионер в предоставянето на комерсиална технология и казва, че иска да направи изображенията на всяка точка на земята достъпни и достъпни за потребителите по целия свят.

В допълнение към Spacety China, 15 други юридически лица, осем лица и четири самолета, много от които базирани в Русия, за които се твърди, че са част от глобалната мрежа за подкрепа на Wagner, също са получили санкции от САЩ.

Днешните разширени санкции срещу Вагнер, както и новите санкции срещу техните сътрудници и други компании, подпомагащи руския военен комплекс, допълнително ще попречат на способността на Путин да въоръжава и оборудва своята военна машина, заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

САЩ налагат санкции на "Вагнер"

САЩ налагат санкции на "Вагнер"

Министерството на финансите ще определи групата като престъпна организация