Министерството на финансите на САЩ ще определи руската наемническа организация "Вагнер" като "транснационална престъпна организация" и ще наложи допълнителни санкции следващата седмица срещу групата и нейната мрежа за подкрепа по целия свят. Това съобщи в петък CNN, като цитира изявление на Белия дом.

"Тези действия признават трансконтиненталната заплаха, която Вагнер представлява, включително чрез продължаващия модел на сериозна престъпна дейност", каза Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност за стратегически комуникации пред репортери в петък, преди съобщението на Министерството на финансите.

Заедно с новите санкции САЩ пуснаха наскоро разсекретени снимки на руски мотриси, пътуващи от Русия до Северна Корея и обратно през ноември. САЩ смятат, че това е била първоначалната доставка на пехотни ракети и ракети за използване от  "Вагнер" през Украйна.

Британското разузнаване: 50 хиляди бойци на "Вагнер" воюват в Украйна

Британското разузнаване: 50 хиляди бойци на "Вагнер" воюват в Украйна

Пригожин търси увеличаване на приходите чрез юридическа регистрация

Кърби каза, че докато САЩ не вярват, че оборудването е променило динамиката на бойното поле в Украйна, то очакват доставките на този вид оръжейни системи от Северна Корея за Русия да продължат. Русия също получава оборудване, включително дронове, от Иран, тъй като военните й доставки намаляха в хода на войната.

"Трансферите на оръжия от Северна Корея са в пряко нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН", каза Кърби, като добавя, че САЩ са споделили своите разузнавателни данни с експертната група на Комитета за санкции на Съвета за сигурност на КНДР.

Високопоставен служител на западното разузнаване повтори тази оценка в петък, като каза на репортери, че Западът със сигурност е загрижен, че Северна Корея може да планира да разшири и достави повече военно оборудване или да поддържа тези доставки.

Мрежата на Вагнер на Балканите

Мрежата на Вагнер на Балканите

В полезрението след опитите за вербуване в страните от региона

САЩ оценяват, че напрежението между руското министерство на отбраната и "Вагнер" нараства, тъй като руският президент Владимир Путин все повече разчита на групата за извършване на операции в Украйна. В момента в Украйна има около 50 000 бойци от групата, според Кърби, включително 10 000 контрагенти и 40 000 затворници.

"Вагнер се превръща в съперничещ силови център на руската армия и други руски министерства", каза Кърби, а САЩ разполагат с разузнавателна информация, която предполага, че руското министерство на отбраната "има резерви" относно тежкото набиране на Вагнер от руски затвори.

Ръководителят Евгений Пригожин се оплака, че руското министерство на отбраната е провалило военните усилия и че трябва да получат повече оборудване, пълномощия и автономия за извършване на операции в Украйна.

Високопоставен американски служител каза пред CNN миналия месец, че групата е загубила хиляди бойци в Украйна само през последните два месеца, най-тежко в операциите си около Бахмут в Източна Украйна. Но те също се оказаха по-ефективни от руската армия в някои области, признаха  служители на Пентагона.

Пригожин легализира ЧВК „Вагнер груп“

Пригожин легализира ЧВК „Вагнер груп“

За главен изпълнителен директор на ЧВК "Вагнер груп" е назначен в Алексей Тенсин