Руската частна военна група Вагнер отново е в полезрението на обществеността след опитите за вербуване в страните от Западните Балкани, чрез връзки с десни организации, пише "Радио свободна Европа" в Босна.

Местните власти, както и САЩ, реагираха на обвиненията, а медиите спекулират каква е истината.

Радио Свободна Европа (RSE) представя преглед на известното досега за връзките на Вагнер.

Какво е Вагнер?

Вагнер е наемна армия, основана през 2014 г. от руския гражданин Евгений Пригожин, който е близък до Кремъл.

Същата година Русия анексира украинския полуостров Крим. Вагнер е изправен пред възможни обвинения във военни престъпления в Украйна, Сирия и някои африкански страни.

Вагнер е под санкции на Европейския съюз (ЕС) от декември 2021 г. за нарушения на човешките права във въоръжени конфликти по света.

Вагнер е в черния списък на САЩ от юни 2017 г. заради участието си в конфликтите в Източна Украйна.

Ройтерс съобщи на 4 ноември, че Вагнер е открила военен технологичен център в Санкт Петербург, Русия.

Както съобщиха при откриването представители на центъра, целта е да бъдат привлечени стартиращи фирми и компании, занимаващи се с индустриални технологии "с нови идеи, които са готови да бъдат приложени в сферата на националната отбрана".

На откриването присъстваха военни ветерани и IT експерти, както съобщава Ройтерс, а камион с буква "Z" беше паркиран пред центъра, който е един от символите на руската инвазия в Украйна.

Връзки с десни в Сърбия

Лидерът на дясната организация "Народен патрул" от Сърбия Дамян Кнежевич посети Военнотехнологичния център "Вагнер" в Русия през ноември 2022 г.

"Много мои приятели ще се гордеят, че имах честта да посетя Центъра на Вагнер", каза тогава Кнежевич във видео за руски медии.

На въпрос за връзките му с Вагнер Кнежевич отрече да е работил или да е бил свързан по някакъв начин с поделението в интервю за RSE.

Той обаче каза, че познава "някои сърби, които са били там".

"Народни патрули", организацията, която той ръководи, е известна на широката общественост с антиимигрантски действия и организиране на протести в подкрепа на Русия в Белград, след като Кремъл започна инвазия в Украйна.

Косово предупреждава за опасна ос Сърбия-Русия с военен стремеж към Балканите

Косово предупреждава за опасна ос Сърбия-Русия с военен стремеж към Балканите

Националисти с връзки с руската "Вагнер" могат да провокират НАТО в региона

Графити за подкрепа

В Белград на 18 януари в центъра на града беше прерисуван графит, посветен на Вагнер, зад когото стои ултрадясната организация "Народен патрул".

Тази организация подкрепи групата Вагнер в канала си в Telegram.

Първоначално графитът беше открит на 14 януари, само за да бъде боядисан ден по-късно.

Когато се появи за първи път, беше осъден в Twitter от активисти на неформалната организация "Руснаци, украинци, беларуси и сърби срещу войната", които критикуват режима на Владимир Путин от Сърбия.

Друг графит, посветен на Вагнер, се появи през 2021 г. в Нови Белград.

Рисуването е организирано от лидера на извънпарламентарната "Сръбска десница" Миша Вачич.

От началото на агресията срещу Украйна десните организации в Сърбия шумно подкрепят политиката на Кремъл и се противопоставят на въвеждането на санкции срещу Русия.

Сърбия, въпреки че е кандидат за членство в ЕС, отказва да наложи санкции на Кремъл.

Реклама чрез услугата RT в Сърбия

През януари сръбоезичният портал Russia Today Balkan публикува обява на групата Вагнер за набиране на всички потенциални доброволци.

Под заглавието "Вагнеровци пуснаха обява за доброволци, условията са повече от примамливи" се дават подробности за условията за участие във войната, доходи и обучение.

По-късно обаче новината беше променена. Сегашната версия е за група бивши затворници, които доброволно участват във военна операция на страната на Русия.

В края на новината се посочва само, че Вагнер е публикувал обява в социалните мрежи за прием на нови членове. Оригиналната версия на новината може да бъде намерена в историята на Google.

Попитан за рекламата, сръбският външен министър Ивица Дачич каза на 16 януари, че не е чувал за нея и добави, че Сърбия наказва всеки, който участва във военни действия в чужбина, предаде агенция Бета.

По повод рекламата, публикувана от RT в Сърбия, реагира и посолството на Украйна в Белград.

В изявление, предадено на медиите, посолството призова Сърбия "незабавно да вземе мерки" за спиране на руската пропаганда и призоваване на доброволци за война чрез реклами, както и "незабавно да забрани дейностите" на RT на сръбски език.

Руският държавен канал RT с излъчване онлайн, т.е. уеб съдържание в Сърбия, започна работа на 15 ноември. RT, като медия, контролирана от Кремъл и финансирана от държавния бюджет, има забрана за излъчване в Европейския съюз от март 2022 г.

Президентът на Сърбия осъди обявата на руската паравоенна групировка "Вагнер" за кандидатстване на доброволци, публикувана в сръбската служба Russia Today (RT).

"Какво правите на Сърбия, защо звъните на някой от Сърбия, когато знаете, че това е против нашите закони", попита Вучич по време на гостуване в TV Happy на 16 януари.

Той каза на своите "руски приятели", че не е честно към някой, който страда, защото не е наказал Чайковски, Достоевски и Толстой.

ЧВК „Вагнер“ търси бивши сръбски военни?

ЧВК „Вагнер“ търси бивши сръбски военни?

Сърбия е единствената европейска държава, освен Беларус, която не е наложила санкции на Русия

В Сърбия има една присъда за войната в Украйна и Вагнер

Участието и организирането на участие във война в чужда държава е криминално престъпление в Сърбия от 2014 г., което се наказва с до 10 години затвор.

Сред 32-те присъди, които Сърбия издаде срещу бойци в окупираните части на Украйна, в една от март 2017 г. гражданин на Сърбия е осъден за боеве в Украйна на страната на проруските сепаратисти от групата Вагнер.

С присъда на Върховния съд от 10 март 2017 г. гражданинът на Сърбия е осъден на една година лишаване от свобода, условно.

Условна присъда означава, че осъденият не е изтърпял наказанието си в затвора, а е освободен. Но ако осъденият извърши ново престъпление в следващите три години от произнасяне на присъдата, в този случай той ще бъде арестуван и вкаран в затвора за срок от една година.

Според присъдата подсъдимият "съзнателно и доброволно е признал извършването на престъплението", а със споразумението "се е отказал от правото си на съдебен процес".

В документа обаче съдът скри самоличността на осъдения, като зачеркна всички данни - от име и фамилия, година на раждане и адрес по местоживеене.

Присъдата, както беше посочено, е постановена въз основа на споразумение за признаване на вината.

Сръбският гражданин Димитрие - Саша Йоич, който загина във войната в Сирия през юни 2017 г., биейки се на страната на силите на сирийския президент Башар ал-Асад, беше споменат сред членовете на групата Вагнер в медиите в Сърбия.

Преди Сирия Йоич се бие в Украйна.

Няма потвърдена информация дали нови бойци от Сърбия са се присъединили към Вагнер след нахлуването в Украйна.

На няколкото налични до момента видеозаписи и снимки, публикувани в социалните мрежи, се твърди, че показват сръбски бойци в руски части.

Властите в Сърбия казаха, че разследват случаите, но не обявиха публично резултата.

Загриженост относно опитите на Вагнер да вербува войници в Сърбия и други страни изрази специалният съветник на Държавния департамент на САЩ Дерек Чолет по време на посещението си в Сърбия.

"Работим с правителството на Сърбия и други страни, за да сложим край на тези дейности", каза Шоле пред репортери в Белград на 12 януари.

Връзки със събитията в Косово

През май 2022 г. Косово се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу образувания и групи от Русия, включително групата Вагнер.

"Лица, които са в списъка на ЕС, са замесени в сериозни нарушения на човешките права, включително изтезания и убийства", каза тогавашният заместник-министър на външните работи и диаспората на Косово Крешник Ахмети, намеквайки за лица от групата Вагнер.

През декември 2022 г. десни организации и движения от Сърбия организираха протест на Ярине, граничния пункт между Сърбия и Косово в разгара на повишеното напрежение в северната част на Косово по това време. Протестът беше организиран под мотото "Моли се на Бог и се придържай към Русия".

Дамян Кнежевич, лидерът на ултрадесния "Народен патрул", беше в Ярине. Тази група организира и протест в "подкрепа на сърбите от Косово" на 12 декември в Белград.

Видеото от този протест беше публикувано от групата Вагнер в канала в Telegram с коментар "Патриотична акция в Белград на фона на влошаващата се ситуация в Косово".

В Сърбия от началото на руската инвазия в Украйна, успоредно с антивоенните протести в подкрепа на Украйна, се организират протести в подкрепа на руската инвазия и президента на Русия Владимир Путин.

Руските знамена и буквата "Z" като един от символите на руската инвазия в Украйна са чести детайли на тези протести.

Разузнавателни данни за присъствието на Вагнер в Босна и Херцеговина

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Селмо Цикотич потвърди в изявление за RSE на 9 януари, че данните от разузнаването показват присъствието на групата Вагнер в този район.

"Това са повече или по-малко крайни и радикални групи, които присъстват в тази област от дълго време", каза Цикотич пред RSE.

В навечерието на Деня на Република Сръбска, който беше обявен за противоконституционен от Конституционния съд на Босна и Херцеговина, той предупреди за възможното присъствие на членове на радикални и екстремистки групи, включително групата Вагнер.

Твърди се, че гражданин на БиХ е вербувал бойци от Западните Балкани.

През декември 2020 г. независимият руски портал Meduza публикува свидетелството на един от членовете на групата Вагнер, който споменава, че сред бойците на Вагнер в Източна Украйна има граждани на Сърбия, които отговарят на някой си Давор Савичич, гражданин на Босна и Херцеговина.

"Давор успя да им внуши идеята, че "вие сте тук, в Русия, за моя сметка. И без моето прикритие ще бъдете върнати в Сърбия. Така че, 50 хиляди рубли от всяка заплата - на мен (около 600 евро)", така Габидулин описа случилото се в източната част на Украйна през 2015 г.

Някои медии в Сърбия писаха за Савичич, като посочиха, че той е родом от Босна и Херцеговина, където е участвал във войната като член на паравоенната формация на Сръбската доброволческа гвардия, ръководена от Желко Ражнатович Аркан, който беше обвинен през 1999 г. в Международния съд в Хага за военни престъпления.

Медиите също така пишат за Савичич, че е бил част от отдела за специални операции на Министерството на вътрешните работи, ръководен от Милорад Улемек Легия, който беше осъден през 2007 г. за организиране на убийството на премиера Зоран Джинджич.

Обвинения във военни престъпления

Трима членове на Вагнер са обвинени в Украйна в извършване на военни престъпления през април 2022 г. в село Мотижин близо до Киев, докато германската разузнавателна служба подозира, че наемниците вероятно са замесени в убийствата на цивилни в Буча, по време на изтеглянето на руските сили от околностите на Киев.

Международната правозащитна организация Human Rights Watch заяви през май 2022 г., че има "убедителни доказателства", че руски паравоенни сили са убили цивилни и са извършили сериозни нарушения на човешките права в гражданската война в Централноафриканската република.

Вагнер също е изправен пред обвинения в престъпления срещу цивилни в Либия.

В доклада на независимата мисия за установяване на факти в Либия, поръчана от Съвета на ООН по правата на човека, експертите посочват, че има основания да се смята, че членовете на Вагнер са стреляли директно по хора, които не са участвали в конфликтите.

Вагнер също е свързан с кланетата и убийствата на цивилни в Мали през 2022 г.

Вучич скастри Русия да спре да набира сърби за войната

Вучич скастри Русия да спре да набира сърби за войната

Законът забранява участието на сръбски граждани в конфликти в чужбина