На 27 декември в Единния държавен регистър на юридическите лица на Русия беше вписано ново юридическо лице - ЧВК "Вагнер център". Това е първото юридическо лице в Русия с името "ЧВК Вагнер", написа Руската служба на Би Би Си.

Британското разузнаване обръща внимание, че новото юридическо лице е отбелязало като основна дейност "управленско консултиране", а в регистрацията на фирмата не е казано нищо за военни действия. Все още не е ясно дали това юридическо лице ще бъде използвано за управление на военните дейности на ЧВК "Вагнер", пише разузнаването.

ЧВК "Вагнер" сега се състои от около 50 хиляди души, които се бият в Украйна, според разузнаването. "Регистрацията на юридическото лице вероятно има за цел да увеличи максимално търговското предимство на Пригожин и допълнително да легитимира все по-известната организация", гласи резюмето.

В днешния доклад на американския институт за изследване на войната (ISW)  се коментира противопоставянето между руския президент Владимир Путин и Пригожин и се припомня, че Путин все по-често застава на страната на противниците на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин, вероятно в опит да намали влиянието на Пригожин в Русия.

На 18 януари 2023 г. Путин се среща с губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов - един от явните врагове на Пригожин - за първи път от началото на март 2022 г., за да обсъдят ролята на Санкт Петербург в руските военни усилия.

Началникът на Генералния щаб на Русия армейски генерал Валерий Герасимов съобщи, че групата "Вагнер" не принадлежи към структурата на руските въоръжени сили. Твърди се, че Герасимов е отговорил на запитването на депутата от Московската градска дума Евгений Ступин относно статута на Група "Вагнер" и нейното "оперативно взаимодействие" с руските въоръжени сили в официално писмо от 29 декември 2022 г., което Ступин споделя в своя Телеграм канал на 19 януари.

В последно време Пригожин използва активно социалните мрежи - най-вече приложението "Телеграм", чрез което възхвалява победите са своите наемници и подчертава тяхната роля във войната. 

Той дава да се разбере, че бойците му действат самостоятелно на фронта, особено около Бахмут и че превземането на Соледар и други селища в района естанало възможно заради качествата на неговата частна армия.

Мрежата на Вагнер на Балканите

Мрежата на Вагнер на Балканите

В полезрението след опитите за вербуване в страните от региона