Акционерно дружество "ЧВК Вагнер груп" е регистрирано вече в Единния държавен регистър на юридическите лица с адрес сградата на едноименния бизнес център, построен от Евгений Пригожин в Санкт Петербург. Досега в Русия не е имало юридическо лице с името ЧВК "Вагнер" - така се е наричало само въоръженото формирование, което се е сражавало в Украйна, но официално не попада в обхвата на законите на Руската федерация, пише руската редакция на BBC. Собствениците на акциите на новата компания не се разкриват. Като генерален директор е записан Алексей Тенсин.

Данъкоплатецът със знаковото име ЧВК "Вагнер груп" е вписан в Единния държавен регистър на юридическите лица на 27 декември като непублично акционерно дружество с уставен капитал от 10 хил. рубли. Регистърът на акционерите се поддържа, но имена и броят им не са публични. Сега името на нерегистрирания и несъществуващ юридически ЧВК "Вагнер" фигурира в името на официално регистрирания "център", който има право да сключва сделки, да наема служители, да получава държавни поръчки и безвъзмездни средства, без да разкрива своите бенефициенти.

Официалният профил на новата компания е "консултации в областта на бизнеса и управлението". Освен това дружеството е вписано в Единния държавен регистър на юридическите лица с широк спектър от дейности - от книгоиздаване, медии и научни разработки до отдаване под наем и лизинг на воден и въздушен транспорт.

Сградата, в която се помещава компанията, е построена от АО "Ритейл"/Retail, чийто директор става Пригожин след откриването на сградата. Той организира патриотични събития за ученици и декларира, че ще привлече студенти в областта на информационните технологии, медиите, инженерните науки и основното военно обучение, "за да подобри отбранителната способност на Русия".

ISW: Пригожин не иска да стои в сянката на Путин

ISW: Пригожин не иска да стои в сянката на Путин

Продължават споровете за военни заслуги в Украйна

За главен изпълнителен директор на ЧВК "Вагнер груп" е назначен Алексей Тенсин. От 1 октомври 2019 г. до 16 ноември 2021 г. Тенсин е ръководил основната производствена площадка на "Концерн Калашников" в Ижевск, а преди това е заемал длъжността директор по качеството в оръжейния холдинг, съобщи пресслужбата на компанията. Според публичните данни производството на автомати "Калашников" и други оръжия е върхът в кариерата на Тенсин - преди това той се занимава с бизнес в Ижевск и оглавява републиканската федерация по подводни спортове.

През октомври 2022 г. Тенсин провежда семинар "за автомат Калашников АК12" в Удмуртия. "Човекът, под чието ръководство се създаваше ново поколение АК", преподава "особености на прицела" и техники за "привеждане в нормален боен режим" на граждани, които са получили мобилизационна призовка или притежават един от трите документа: шофьорска книжка, карта на правоохранителна агенция или ловен билет.

Тенсин започва дейността си в центъра ЧВК "Вагнер" с организиране на хакатон за подобряване на моделите на дронове. Спечелилите ученици са наречени "позор за катедрата по математика", защото са помогнали за усъвършенстването на оборудването, използвано за унищожаване на инфраструктурата и цивилното население в Украйна, написа изданието "Бумага".

„Вагнер“ получиха похвала от руското военно ведомство

„Вагнер“ получиха похвала от руското военно ведомство

За първи път изрично усилията на частната военна компания бяха споменати

След регистрацията на ЧВК "Вагнер" Тенсин затваря достъпа до страницата си в социалната мрежа. През декември на страницата си във "Вконтакте" Тенсин заяви, че приема "заповеди" за фронта в Луганск.

Абревиатурата "ЧВК Вагнер център" не е разгърната - ветеринарна клиника или наказателна колония?

В Единния държавен регистър на юридическите лица има още около 30 дружества, които използват тази абревиатура ЧВК - от частна ветеринарна клиника до наказателната колония в Челябинск.

От 2014 г. насам шест дружества, които се занимават с охрана, разследвания и системи за сигурност, дейности на агенции за събиране на вземания, както и други видове бизнес, официално са посочили пълното наименование "Частна военна компания" при регистрацията си в Единния държавен регистър на юридическите лица.

Това е името, под което в момента съществува ЧВК "Ястреб" на Алексей Марушченко в Санкт Петербург. Така наречените "частни военни компании", създадени от него, IDA и Polite People, са ликвидирани през 2021 г. В Калининград действат ЧВК "Гардиън" и ЧВК "Глобал" (която през август 2022 г. става известна като "частна военна компания").

От 2014 г. до 2021 г. в Севастопол действа "Частна военна компания PMC".

Руслан Левиев, основател на Conflict Intelligence Team, който следи дейността на подобни структури, заяви пред Mediazone, че подобни ЧВК не се занимават с никакви "чвк-вишчици" и посъветва да не ги сравняват с "Групата Вагнер", наричайки ги "PR проекти на частни лица".

Готвачът на Путин се очертава като основния ястреб в Кремъл

Готвачът на Путин се очертава като основния ястреб в Кремъл

Рамзан Кадиров ще възпитава патриотично украински деца

Руският Наказателен кодекс

През 2018 г. говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че "де юре нямаме такива юридически лица като частни военни компании". Владимир Путин, отговаряйки на пресконференция на въпрос за Пригожин и връзката му с ЧВК "Вагнер", която участва в бойни операции в Сирия и Украйна, също така увери за "Вагнер", че "всичко трябва да остане в рамките на закона", включително - "обичайните дейности по сигурността". И ако не нарушават руското законодателство, те "имат право да работят, да прокарват своите бизнес интереси навсякъде по света", твърди той.

По това време руските наемници от ЧВК "Вагнер" участват в боеве в Източна Украйна, Сирия, Судан, Мали и Централноафриканската република. И това се случва въпреки факта, че в руския Наказателен кодекс има членове за наемничеството и създаването на незаконни въоръжени групи. Създаването на частни военни компании, които да участват във въоръжени конфликти, не е предвидено в руското законодателство.

Самият Евгени Пригожин, известен като Готвачът на Путин заради публичния му бизнес с кетъринг, отричаше дейността на "Вагнер" и връзките си с нея. Войната в Украйна, която Кремъл води от февруари 2022 г., му позволи да излезе на светло и дори публично да потвърди своята роля - това се случи едва през есента на 2022 г.

Съюзът Кадиров и Пригожин: полет с прескок и три звезди

Съюзът Кадиров и Пригожин: полет с прескок и три звезди

Каква е политическата тежест на главните поддръжници на войната