В необичайно допълнително съобщение в петък вечерта руското министерство на отбраната за първи път изрично похвали усилията на частната военна компания "Вагнер" при щурма на районите на Соледар.

Москва обяви завземането на Соледар, Украйна отрича
Обновена

Москва обяви завземането на Соледар, Украйна отрича

Няма независимо потвърждение на информациите

Настъплението, довело до разгрома на украинските въоръжени сили (ВСУ) и превземането на град Соледар, е осъществено от разнородна група руски войски, като задачата за щурмуване на кварталите на града, окупирани от ВСУ, е успешно изпълнена благодарение на действията на доброволците от щурмовите отряди на ЧВК "Вагнер", гласи съобщението на руското министерство на отбраната. Изрично се посочва, че съобщението е инспирирано от публикации в медиите за състава и участието на различни части от руската групировка на войските (силите) при освобождаването на град Соледар в Донецката народна република.

Уточнява се още, че настъпателните действия в този тактически район, които са доведоли до разгром на въоръжените сили на Украйна и превземането на град Соледар, бяха извършени от разнородна група руски войски (сили) по единен план и план, който предвиждаше решаването на комплекс от бойни задачи". Бойните задачи са включвали блокиране на града от север и юг, изолиране на района на бойните действия и предотвратяване на прехвърлянето на резерви от съседните райони към града и прекъсване на изхода на частите на ВСУ от Соледар, както и огнева поддръжка на настъплението от щурмови самолети и артилерия.

"Що се отнася до директния щурм на кварталите на Соледар, окупирани от ВСУ, тази бойна мисия беше успешно изпълнена благодарение на смелите и самоотвержени действия на доброволците от щурмовите групи на ЧВК "Вагнер", добавя министерството.

ISW: Путин и силоваците се бият за надмощие

ISW: Путин и силоваците се бият за надмощие

Поради недостиг на боеприпаси Русия няма да може да поддържа настъпателни операции през 2023 г.

Русия днес съобщи за превземането на град Соледар, докато все още украинските сили отричат. Това би била първата победа на руската армия от юни месец насам, като части на ЧВК "Вагнер" се бият от лятото още именно в района на Бахмут

Реално до преди няколко месеца съществуването и действията на ЧВК Вагнер бяха отричани от руски официални лица. Организацията е напълно недопустима според руското законодателство. Самият Евгени Пригожин, известен като Готвачът на Путин заради допълнителния му бизнес с кетъринг, отричаше дейността на "Вагнер" и връзките си с нея. Войната в Украйна, която Кремъл води от февруари 2022 г., му позволи да излезе на светло и дори публично да потвърди своята роля

ISW: Пригожин използва Соледар, за да популяризира "Вагнер"

ISW: Пригожин използва Соледар, за да популяризира "Вагнер"

Ожесточени битки се водят, призна Киев