Снимачен екип на телевизионната компания Си Ен Ен съобщава от Соледар, че журналистите наблюдават организирано изтегляне на украинските войски от града. Журналистите се намират на около четири километра от Соледар.

Според кореспондента на Си Ен Ен Бен Уедман, страните са продължили да водят ожесточени боеве през първата половина на петъчния следобед, след което са започнали да се появяват признаци за отстъпление на Въоръжените сили на Украйна, но това ставало рганизирано и без паника.

По-рано в петък руското министерство на отбраната съобщи за превземането на Соледар, но към този момент нямаше независимо потвърждение на тази информация. Въпреки това дори и сега няма официални изявления от украинска страна. Киев многократно е заявявал, че информацията на руската страна за превземането на града не отговаря на истината.

Сергей Череватий, представител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, заяви по-рано, че въоръжените сили на Украйна все още са в града.

"В самия град се водят боеве, информацията, че украинските сили са напуснали Соледар, не е вярна, водят се боеве. Не съобщаваме подробности, за да не разкрием тактическата позиция на нашите бойци. Вражеските сили надделяват, защото са хвърлили в тази посока максимална сила. Но нашите сили все още се бият в самия град", казва Череватий.

Според заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр снощи "в Соледар е било горещо". Русия е хвърлила почти всички основни сили в посока на Донецка област , каза тя в петък сутринта.

Досега западното разузнаване не е потвърдило факта, че Соледар е превзет от руските сили, но Американският Институт за изследване на войната (ISW) в последния си доклад признава, че това може да е вярно.

"[Руските] сили контролират повечето, ако не и целия Соледар и изглежда са успели да изтласкат украинските сили от западните покрайнини на града", се казва в доклада.

Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век

Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век

Според думите му в Соледар се водят градски боеве