САЩ наложиха санкции на 10 физически и юридически лица заради оказвана подкрепа за сирийския президент Башар Асад, включително и срещу тези, които помагат на сирийското правителство да купува петрол от „Ислямска държава”. Това съобщи финансовото министерство на САЩ, цитирано от Ройтерс.

Във връзка със сирийската криза Вашингтон обяви, че ще замрази активи на четирима души и на шест компании, включително на руска банка за предоставяне на такава подкрепа. Също така забрани на американци да извършват финансови операции с тях.

Санкциите засягат Russian Financial Alliance Bank за ролята й във финансови транзакции със сирийското правителство, а също така две физически лица, които са свързани с банката, Мудалал Кури и Кирсан Илюмжинов, отбелязват от министерството в съобщение.

Също така е ударен сирийският бизнесмен Джордж Хасвани, който според Вашингтон „действа като посредник в продажбата на петрол на сирийския режим” от „Ислямска държава".

Междувременно руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви пред РИА „Новости”, че Москва не разбира новите санкции на САЩ срещу Русия заради Сирия.

Вашингтон трябва да спре „геополитическите игри”, призова той.

„Ясно е, че това е нов, сложен момент в отношенията”, поясни Рябков.