Бившият заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Игор Романенко е коментирал пред украинското издание "Обозреватель", че САЩ съветват Украйна да създаде "революционна ситуация" в Донбас.

"Американците предлагат Украйна изцяло да затвори границата: никой или нищо да не бъде пропускан, дори ресурси - електроенергия и вода. И там много бързо ще се създаде революционна ситуация, която е неприемлива за Русия, тя няма да се изтегли, и по този начин е възможно да се задвижи този процес", изтъкнал Романенко.

Русия остана в изолация в Съвета за сигурност по темата за Донбас
Обновена

Русия остана в изолация в Съвета за сигурност по темата за Донбас

Страни от ЕС призоваха Москва да прекрати подготовката за избори в окупираните райони…

В петък, по време на среща на министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, страните са се съгласили, че за прилагането на споразуменията от Минск контролът на района на Донбас и руско-украинската граница трябва да бъде осъществяван от мисията на международните мироопазващи сили с мандат на ООН.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че поддържа идеята за изпращане на мироопазващи сили на ООН в Украйна, но може да става дума само за осигуряване на безопасността на персонала на ОССЕ. Киев смята, че мисията на ООН трябва да има по-широк мандат и да се намира на територията на Донбас до границата на Русия.

Киев готви настъпление в Донбас, смятат от ДНР

Киев готви настъпление в Донбас, смятат от ДНР

Бойците от батальона "Азов" се готвят за война в градски условия