Украинските силоваци готвят настъпление в Донбас, заяви официалният представител на оперативното командване на самопровъзгласената Донецка народна република Едуард Басурин, съобщи РИА Новости.

"Нашите специалисти са анализирали разпореждането на началника на Генералния щаб на окупационните сили Залужний, разпространени в социалните мрежи. Те са за подготвителни дейности и спазване на тайна в подготовката за настъплението. Според информацията от ООС, този документ е автентичен", каза Едуард Басурин.

 ОССЕ: Сепаратистите в Донбас струпват тежки въоръжения

ОССЕ: Сепаратистите в Донбас струпват тежки въоръжения

В нарушение на договореностите от Минск...

Според него такава информация е още едно доказателство за "подготовката на украинския режим за опит за завладяване на южната част на Днепър".

Басуин също така отбеляза, че силовиците засилват групирането в посока Мариупол.

"Нашите източници в 128-ото планинска пехотна бригада (силовиците - б.а.) съобщават, че бригада е приведена в най-висока степен на бойна готовност и активно попълва запасите от материали и боеприпаси", каза представителят на командването.

Той добави, че бойците от батальона "Азов" (срещу тях в Русия има наказателно дело) са получили заповед да се съсредоточат върху въпросите за водене на война в градска среда.

Украйна се готви да си върне Донбас

Украйна се готви да си върне Донбас

Русия се нарича агресор

Представителят на командването също така заяви, че в случай на сериозно влошаване на ситуацията в Донбас, ДНР може да мобилизира и събира резервисти.

Едуард Басурин по-рано заяви за възможно нападение от украински силоваци след убийството на лидера на ДНР Александър Захарченко. Предполага се, че операцията може да започне на 14 септември.

Русия обяви за "провокация" покушението срещу Захарченко

Русия обяви за "провокация" покушението срещу Захарченко

Убийството щяло да подкопае мирното споразумение

Припомняме, Захарченко бе убит в петък вечер след експлозията в кафене "Сепар" в центъра на Донецк. Според Министерството на извънредните ситуации 11 души са ранени при взрива. От ДНР признаха инцидента за терористичен акт. По подозрение за убийство Захарченко задържа няколко души, които са потвърдили, че това е диверсия от страна на Киев.

В същото време от Силите за безопасност на Украйна отрекоха обвиненията за участие в убийството на Захарченко.

 Оланд: В Минск Путин се изпусна, че има руски сили в Донбас

Оланд: В Минск Путин се изпусна, че има руски сили в Донбас

Путин и заплашвал, че ще "размаже" украинската армия...