САЩ предупредиха, че заплахите на босненските сърби за отцепване от Босна нарушават мирното споразумение от 1990-те години и ще доведат само до "изолация и икономическо отчаяние", информира "Франс прес".

Предупреждението дойде само няколко дни след като сръбският член на тристранното председателство на Босна Милорад Додик обяви, че босненските сърби искат да сформират своя собствена армия в рамките на няколко месеца.

Но американският дипломат Габриел Ескобар е казал на Додик, че "заплахите за отцепване и отмяната на реформите в институциите на държавно ниво" нарушиха споразумението, постигнато с посредничеството на Вашингтон, което сложи край на войната в Босна през 1990-те години, написа американското посолство в Сараево в "Туитър".

Босна притеснена - в ЕС обсъждат Велика Сърбия, Велика Хърватия и Велика Албания

Босна притеснена - в ЕС обсъждат Велика Сърбия, Велика Хърватия и Велика Албания

Такива дипломатически ноти са често срещани в ЕС

Такива заплахи "не предлагат на гражданите на Република Сръбска нищо друго освен изолация и икономическо отчаяние", изтъкна Ескобар, който е заместник помощник държавен секретар на САЩ за Западните Балкани.

От края на войната 1992-1995 г. Босна се състои от две полунезависими половини - Република Сръбска на сърбите и Мюсюлманско-хърватската федерация.

Те са свързани със слаби централни институции, включително председателство и съвместна армия.

Додик често призовава за отцепване на Република Сръбска, като твърди, че Босна е "експеримент на международната общност" и "невъзможна, наложена държава".

Босна и Херцеговина не пусна руски военни в страната

Босна и Херцеговина не пусна руски военни в страната

Трябвало е да извършат дезинфекция

В понеделник той настоя, че босненските сърби искали да сформират своя собствена армия "в рамките на няколко месеца", в ход, който може допълнително да изостри политическата криза, която избухна през юли с бойкота на основните политически институции в страната от сърбите.

Додик обяви наскоро, че Република Сръбска може да обяви независимост в рамките на шест месеца, ако Босна не премахне институциите, създадени след подписването на мирния договор - като съвместна армия и правосъдна система.

Босненската армия беше създадена през 2006 г. под натиска на международната общност и в момента има около 10 000 войници и цивилни служители.

Създаването ѝ се разглежда като решаваща стъпка към териториалната цялост на Босна.

Ескобар днес също така "повтори силния ангажимент на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина като една държава".

Войната в Босна през 1992-1995 г. между хървати, мюсюлмани и сърби отне около 100 000 живота.