Неофициална дипломатическа нота на ЕС за прекрояване на границите по етническите линии на Западните Балкани предизвика тревога в Босна, която се страхува от неочаквана промяна в стратегията на Общността, информира "Ройтерс".

Документът, първо бе публикуван от словенски медии, е приписван на словенския премиер Янеш Янса, който го е изпратил до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел като предложение как ще се процедира с региона, след като Словения поеме ротационното председателство на ЕС през юли.

Но Янса отрича да е изпращал документа и обвини "фалшивите медии", че се опитват да навредят на усилията на Словения за оказване на помощ на държавите от Западните Балкани да се интегрират в ЕС.

Няма коментар от ЕС, но дипломат в Брюксел коментира пред "Ройтерс", че страните членки не са обсъдили документа.

Осведомителната агенция не може да потвърди достоверността на дипломатическата нота, въпреки че е разпространена официално по каналите на ЕС и е разгледана от много европейски дипломати и официални представители.

В дипломатическата нота пише, че основните пречки пред по-бързата интеграция в ЕС на балканските държави са неразрешените национални въпроси на сърбите, хърватите и албанците, които трябва да бъдат разрешени със създаване на Велика Сърбия, Велика Албания и Велика Хърватия.

Документът предлага автономната Република Сръбска в състава на Босна да се присъедини към Сърбия, хърватската част от Босна да се интегрира в Хърватия, а Косово да се присъедини към Албания.

Такива дипломатически ноти са често срещани в ЕС.

В Босна нотата се възприема като нова заплаха за териториалното й единство, този път от някои страни членки на ЕС.

Шефик Джаферович, член на Председателството на Босна и Херцеговина, пише в писмо до Мишел, че документът предизвиква нестабилност и тревога в Босна, където босненските сърби от години говорят за отделяне на региона им от Босна. Той призова Мишел незабавно да прекрати инициативите, които могат да предизвикат нова война в региона.

Делегацията на ЕС в Босна се опита да успокои ситуацията. В съобщение от делегацията казват, че остават ангажирани за защита суверенитета, единството и териториалната цялост на Босна и Херцеговина.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот написа в "Туитър", че държавите от Западните Балкани имат бъдеще само като мултиетнически и мултирелигиозни общества. По думите му регионалното помирение и сътрудничество са ключовите фактори за мир, демокрация и просперитет.

Очертаването на нови граници е опасен път, смята той.