Американските военновъздушни сили проведоха успешно полетни тестове на хиперзвукови бойни глави със система за въздушно изстрелване на ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon, също има и обозначение AGM-183A), чиито носители са стратегическите бомбардировачи B-52 Stratofortress. Това се посочва в изявление, публикувано в четвъртък от пресслужбата на военновъздушните сили, цитирани от ТАСС.

На 12 юни военновъздушните сили на Съединените щати успешно проведоха първите полетни тестове на AGM-183A - хиперзвукови бойни глави със системата за въздушно пускане на ARRW на бомбардировачи B-52 Stratofortress в военновъздушната база Едуардс, Калифорния.

Военновъздушните сили съобщиха, че прототипна версия на ARRW, която е участвала в тестовете съдържа само сензори, и не е въоръжена.

Китай мачка САЩ при свръхзвуковите ракети

Китай мачка САЩ при свръхзвуковите ракети

И това предизвиква притеснения в САЩ

От пресслужбата отбелязват, че по време на тестовете са "събрани данни за заобикалящата среда" и за самия полет. Освен това, според документа, "са събрани данни за ефектите от удари и вибрации върху самите оръжия и разполагането на оръжия на открито в самолета".

Допълва се, че "този вид събиране на данни е необходим за всички оръжейни системи на ВВС, които се разработват".

Уил Ропър, помощник-секретар на американските военновъздушни сили за обществени поръчки, технологии и логистика, докладва за използване на "предоставени от Конгреса пълномощия за скоростно създаване на прототип" на хиперзвукови оръжия за въоръжените сили на страната.

Той коментира, че развитието на ARRW "се извършва за кратко време" заедно с американската корпорация Lockheed Martin, която е получила съответния договор от Пентагона. Американските военновъздушни сили очакват ARRW да бъдат готови до фискалната 2022 година.

Путин се хвали: Русия изпревари конкуренцията с хиперзвуковите си ракети

Путин се хвали: Русия изпревари конкуренцията с хиперзвуковите си ракети

Тези ракети били в състояние да гарантират сигурността на страната в дълга историческа перспектива