Пентагонът ще ускори доставката на танкове Abrams за Украйна, избирайки да изпрати обновен по-стар модел, който може да бъде приведен в готовност по-бързо, съобщава "Асошиейтед прес".

Целта е Киев да получи 70-тонните бронирани машини след 8 до 10 месеца.

Първоначалният план беше да бъдат изпратени 31 от по-новите M1A2 Abrams, чието производство и доставка можеха да отнемат 1-2 години. Служители обаче разкриха, че е взето решение да се изпрати по-старата версия на танка - M1A1, която може да бъде доставена от резерва на американската армия и ще бъде по-лесна за украинските сили за използване и поддръжка.

Длъжностните лица, разкрили плана, обаче пожелаха анонимност, тъй като намерението на САЩ все още не е официално обявено. Очаква се служители на Пентагона да направят това скоро.

Украйна получава US танкове, но без секретната им броня

Украйна получава US танкове, но без секретната им броня

Танковете M1A2 са оборудвани с цифрова система

През януари администрацията на американския президент Джо Байдън обяви изпращането на танковете на Украйна, след като в продължение на месеци настояваше, че те са твърде трудни за поддръжка и ремонт. Решението беше част от по-широка политическа маневра, вследствие на която Германия също обяви, че ще изпрати своите танкове "Леопард 2" на Украйна и ще позволи на Полша и други съюзници да доставят своите машини от този модел.

Не е ясно колко скоро САЩ ще започнат да обучават украинските военни как да използват, поддържат и ремонтират танковете. Освен това Пентагонът трябва да гарантира, че украинските сили разполагат с адекватна верига за доставки за всички части, необходими за поддръжката на танковете.

Руският посланик във Вашингтон: Ще унищожим танковете Abrams

Руският посланик във Вашингтон: Ще унищожим танковете Abrams

Поредната помощ дава зелена светлина за използване на нападателни оръжия срещу Крим