Заместник-говорителката на Пентагона Сабина Сингх потвърди, че Украйна ще получи модерен модел на танка Abrams - M1A2, а не по-стария M1A1.

M1A2 има по-добра оптика и система за управление. Седалката на командира е преработена в сравнение с по-старите версии. Освен това командирът разполага с независим втори термооптичен прицел.

WSJ: САЩ дават на Украйна танкове "Ейбрамс", както иска Германия

WSJ: САЩ дават на Украйна танкове "Ейбрамс", както иска Германия

Тази информация се потвърждава и от друг източник

Танковете M1A2 са оборудвани с цифрова система за управление (предишното поколение използва аналогови уреди).

"Това е като разликата между цифров телефон и такъв с шайба", цитира CNN бившия командир на американските сили в Корея генерал Робърт Ейбрамс, син на генерал Крайтън Ейбрамс, на когото е кръстен танкът.

Три източника на "Политико" обаче по-рано заявиха, че танковете, които ще бъдат изпратени в Украйна, няма да бъдат оборудвани със секретната американска броня на базата на обеднен уран. Официалните източници все още не са казали нищо за бронята.

Байдън потвърди 31 танка Abrams за Украйна
Обновена

Байдън потвърди 31 танка Abrams за Украйна

САЩ и Европа са напълно обединени, въпреки очакванията на Москва за обратното

Секретната броня ще бъде премахната от танковете поради федералната политика на САЩ, която забранява износа на най-съвременни, военносекретни оръжия и оборудване за други държави, пише седмичникът. На танковете ще бъдат монтирани и други брони.

Politico посочва, че този път американската армия не изпраща оръжия от собствените си запаси, а ги купува от производителя. Това означава, че танковете дълго време няма да се появят на бойното поле.

Руският посланик във Вашингтон: Ще унищожим танковете Abrams

Руският посланик във Вашингтон: Ще унищожим танковете Abrams

Поредната помощ дава зелена светлина за използване на нападателни оръжия срещу Крим

"Абрамс" се произвеждат от General Dynamics. Въпреки това танковете вероятно няма да бъдат произведени от нулата, се казва в публикацията. Дружеството разполага с флот от необорудвани модели M1, които се оборудват с ново оборудване за производството на M1A2.