Решението на Пекин да откаже среща между министрите на отбраната на САЩ и Китай, е "жалко", особено като се има предвид неотдавнашното "провокативно" поведение на Китай. Това заяви американският военен министър Лойд Остин, цитиран от "Франс прес".

Вашингтон покани китайския министър на отбраната Ли Шанфу на разговор с Остин в кулоарите на срещата на високо равнище по отбрана в Сингапур тази седмица.

Пекин обаче отклони поканата, въпреки че не потвърди официално отказа си. Вместо това говорител на ведомството посочи, че единствено "САЩ са наясно защо в момента има трудности във военната комуникация".

Остин нарече решението на Пекин "жалко".

"Неколкократно съм говорил за това колко е важно държавите със значителни възможности да могат да разговарят помежду си, за да се управляват кризи и да се предотвратява ненужното излизане извън контрол на нещата", отбеляза той.

Пекин упрекна САЩ за авиоинцидента над Южнокитайско море

Пекин упрекна САЩ за авиоинцидента над Южнокитайско море

Американският самолет умишлено нахлул в зоната за обучение на китайската армия

По негови думи скорошните "провокативни прехващания на наши самолети и самолети на нашите съюзници" от страна на Китай са "много обезпокоителни".

"Надяваме се, че те ще променят действията си, но тъй като все още не са го направили, се опасявам, че в даден момент ще се случи инцидент, който може много бързо да излезе извън контрол", предупреди Остин.

Във вторник американската армия съобщи, че миналата седмица китайски пилот на изтребител е извършил "ненужно агресивна маневра" в близост до американски разузнавателен самолет над Южнокитайско море.

Вчера обаче китайските въоръжени сили заявиха, че американският самолет е "нахлул" във военна тренировъчна зона.

Си Дзинпин подготвя Китай за "най-лошия сценарии"

Си Дзинпин подготвя Китай за "най-лошия сценарии"

Той призова Китай да създаде "сигурна външна среда"

Пекин обвини Вашингтон в "провокация" и подчерта, че изпращането на кораби и самолети за "внимателно наблюдение на Китай сериозно накърнява националния суверенитет и сигурност на Китай".

Остин и други официални представители на САЩ работят за укрепване на съюзи и партньорства в Азия, за да се противопоставят на все по-настъпателните действия на Пекин. Има обаче и колебливи признаци, че двете страни работят за коригиране на отношенията си.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан се срещна с висшия китайски дипломат Ван И във Виена по-рано този месец, а президентът Джо Байдън заяви, че отношенията между Вашингтон и Пекин трябва да се затоплят "много скоро".

Остин също увери, че остава отворен за всяка възможност за дискусии.

"Мисля, че министерствата на отбраната трябва да разговарят помежду си на рутинна основа или да имат отворени канали за комуникация", посочи той.

Китай отхвърли американска покана за среща на министрите на отбраната

Китай отхвърли американска покана за среща на министрите на отбраната

В Сингапур се провежда регионален форум по сигурността