Репутацията на САЩ по света е претърпяла "значителен спад" през последната година, докато имиджът на Германия се е подобрил. Това става ясно от ново проучване на фирмата за маркетингови проучвания GfK.

Nation Brand Index оценява 50 страни, измервайки възприятието, което предизвикват у хората по света, и репутацията им в шест области: управление, износ, туризъм, инвестиции и имиграция, култура и наследство, и хора.

САЩ изгубиха репутацията си пред света

САЩ изгубиха репутацията си пред света

Докато САЩ са заели първото място в индекса през миналата година, тази година са изпреварени от Германия, като те са се сринали чак на шесто място.

"Германия, за разлика от САЩ, се радва на много балансиран имидж във всичките шест категории на индекса, със забележителни подобрения в глобалното възприятие на своята култура, управление и хора", се посочва в доклада.

Отбелязва се, че загубата на репутация на САЩ отчасти се дължи на президента Доналд Тръмп, който встъпи в длъжност в началото на тази година.

"Спадът на САЩ в категория "управление" предполага, че сме свидетели на "ефект Тръмп" след фокусираното политическо послание на президента Тръмп "Америка на първо място", изтъква водещият автор на изследването, като допълва: "Оценката на американците за собствената им страна обаче е значително по-положителна тази година в сравнение с миналата."

Франция е на второ място след Германия, като се изкачва от пето място през 2016 г. Великобритания си остава на трето място, въпреки че в доклада се отбелязва, че страната "възвърна позицията си, която загуби миналата година след гласуването за Брекзит".

Канада и Япония си поделят четвъртото място.