Съединените щати планират да приемат до 30 000 мигранти на месец от Куба, Никарагуа, Хаити и Венецуела по програма, съчетана с експулсиране на хора от тези страни, заловени на границата между САЩ и Мексико. Това съобщиха американски и мексикански служители, цитирани от "Ройтерс".

Разширената хуманитарна програма ще се основава на политика, стартирана през октомври, която позволява на хиляди венецуелци да влязат в страната по въздух, ако кандидатстват от чужбина и могат да докажат, че имат спонсор от САЩ, обясниха двама американски и един мексикански служители.

Подробностите за планираната програма идват в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да изнесе реч относно пограничната сигурност и да посети границата между САЩ и Мексико следващата седмица.

Въпреки че очакването на двамата американски служители беше новите политики да бъдат въведени днес, Белият дом не е дал официално потвърждение.

Рекордна миграция от Мексико в САЩ

Рекордна миграция от Мексико в САЩ

През септември САЩ са задържали около 78 000

Вчера Байдън заяви след посещение в Кентъки, че иска да види "мир и сигурност" на границата. Той разкри, че възнамерява да посети югозападната граница, но подробностите все още се уточняват.

Отивам да видя какво става, посочи Байдън по повод планираното гранично пътуване.

Байдън не отговори на въпроса кой град планира да посети, въпреки че по-късно новинарският уебсайт Axios съобщи, че държавният глава ще отиде в Ел Пасо, Тексас - граничен град, който обяви извънредно положение през декември на фона на високите нива на пристигащи мигранти.

Американският президент трябва да пътува до Мексико Сити на 9 и 10 януари за срещата на върха на северноамериканските лидери, където ще се срещне с мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор и канадския премиер Джъстин Трюдо.

Байдън, който встъпи в длъжност през януари 2021 г., се опитва да се справи с рекорден брой мигранти, заловени да пресичат границата между САЩ и Мексико, като се очаква миграцията да бъде в дневния ред на срещата.

Мексико иска от САЩ да приемат повече венецуелци

Мексико иска от САЩ да приемат повече венецуелци

Миграцията остава един от основните проблеми в региона

Републиканците разкритикуваха "снизходителните политики" за сигурност на границите, а служители на Байдън твърдят, че се опитват да създадат по-подредена и хуманна система.

Миналата седмица беше съобщено, че администрацията на Байдън планира да използва ограниченията от времето на пандемията, за да експулсира обратно в Мексико редица мигранти от Куба, Хаити и Никарагуа, хванати на югозападната граница, като същевременно позволи на някои от тях да влязат по въздух в САЩ по хуманитарни причини.

Защитници на мигрантите и някои демократи оспориха разширяването на експулсирането, заявявайки, че ограниченията пречат на мигрантите да упражняват правото си да кандидатстват за убежище и ги излагат на рискови ситуации в Мексико.

 САЩ са арестували през март рекордни 210 000 мигранти на южната граница

САЩ са арестували през март рекордни 210 000 мигранти на южната граница

Все повече непридружени деца остават с дни в пълни бежански лагери