Санкциите на САЩ срещу Иран и техния ливански съюзник "Хизбула" работят. Това е уверил държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на посещение в ливанската столица Бейрут, призовавайки Ливан да се противопостави на радикалната шиитска групировка, която той обвини в "престъпност, терор и заплахи", съобщава "Ройтерс".

Ливанските политици, които са се срещнали с Помпео, включително президентът Мишел Аун, председателят на парламента Набих Бери и външният министър Гебран Базил - всички политически съюзници на "Хизбула" - са заявили, че са му казали, че групировката е част от ливанската политика.

Помпео, който е на обиколка в Близкия изток, за да събере подкрепа за по-твърдата линия на Вашингтон спрямо Иран, цитира реч на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, произнесена по-рано този месец, в която той призовава поддръжниците на групировката да даряват финансови средства, като според Помпео това е доказателство, че натискът на САЩ работи.

Великобритания забранява "Хизбула", обявява я за терористична групировка

Великобритания забранява "Хизбула", обявява я за терористична групировка

"Вече не можем да правим разлика между политическото и военното им крило"

"Нашият натиск върху Иран е прост. Целта му е да прекъсне финансирането за терористите и той работи", подчертал американският първи дипломат, стоейки до Базил след срещата им. "Вярваме, че нашата работа вече ограничава дейностите на "Хизбула", допълнил той.

Помпео е отбелязал, че Иран финансира "Хизбула" с повече от 700 млн. долара годишно.

Тежко въоръжената "Хизбула" разполага с голяма милиция, която участва във войната в Сирия заедно с правителството на президента Башар ал Асад, но също така има избрани членове в парламента и позиции в правителството на националното единство.

Израел удари позиции на "Хизбула" в Сирия

Израел удари позиции на "Хизбула" в Сирия

Серия от ракети порази склад за оръжие в Дамаск

Влиянието на групировката върху ливанските държавни институции се увеличи през последната година. Заедно със съюзниците, които разглеждат нейния арсенал като актив на Ливан, тя спечели повече от 70 от 128-те места в парламента на изборите през миналата година.

Групировката взе три от 30-те министерства в правителството, сформирано от подкрепяния от Запада премиер Саад ал Харири през януари, включително министерството на здравеопазването - за първи път тя контролира министерство със значителен бюджет.

Помпео заяви, че е споделил опасенията си за "външен и вътрешен натиск върху правителството, включително и от страна на някои от неговите членове, които не служат на независим процъфтяващ Ливан".

САЩ зоват съюзниците за кръстоносен поход срещу Иран и „Хизбула”

САЩ зоват съюзниците за кръстоносен поход срещу Иран и „Хизбула”

САЩ няма да позволят на Иран да превърне Сирия в следващия Ливан

САЩ ще продължат да използват "всички мирни средства", за да задушават финансирането, което "подхранва терористичните операции на Хизбула и Иран", каза той, като посочи "контрабандата, престъпни мрежи и злоупотребите с държавни позиции".

"Ливан е изправен пред избор: смело да върви напред като независима и горда страна, или да позволи на тъмните амбиции на Иран и "Хизбула" да диктуват бъдещето ви", настоял американският държавен секретар.

Ливанският президент Мишел Аун по-рано днес е казал на Помпео, че "Хизбула" е ливанска партия с подкрепа от народа.

"Запазването на националното единство и гражданския мир е приоритет за нас", изтъкнал Аун пред Помпео.

Председателят на парламента Бери каза по-рано в изявление, че е казал на Помпео, че "съпротивата" на "Хизбула" срещу Израел е резултат от продължаващата окупация от страна на Израел на територия на Ливан.

САЩ включиха „Хизбула“ в черния списък на престъпните организации

САЩ включиха „Хизбула“ в черния списък на престъпните организации

Още четири други организации...