САЩ включиха в списъка с транснационалните престъпни организации радикалното шиитско движение "Хизбула" и още четири групировки, сред които действащата в Централна Америка улична банда MS-13, предаде "Гласът на Америка".

Според правосъдния министър и главен прокурор Джеф Сешънс, те са сред най-опасните формирования на организираната престъпност в международен мащаб.

Другите три организации са картелът "Синалоа", мексиканската групировка "Джалиско ново поколение" (Cartel de Jalisco Nueva Generacion) и колумбийският наркокартел "Кланът от залива" (Clan del Golfo).

По думите на Сешънс, организациите са били включени в списъка въз основа на информация от ФБР, службата за борба с наркотиците DEA, службата за борба с организираната престъпност и наркобизнеса OCDETF, както и от Министерството на правосъдието.

В САЩ се създава специална оперативна група за борба с тези организации, която ще бъде оглавена от заместник-главния прокурор Род Розенстийн.

"Те сеят насилие и продават наркотици. Подкупват държавни служители и насаждат корупция. Те тероризират гражданите, които спазват закона." - посочи той.