Китайски военни кораби се присъединиха към руските военноморски сили в Балтийско море преди провеждането на военни игри, които са наблюдавани "изкъсо" от западните сили, съобщава британското издание "Дейли телеграф".

Ученията, които са знак както за нарастващия обхват на китайските военни, така и за по-близките стратегически отношения между Москва и Пекин, дават началото на горещо лято на военни учения на Русия в Източна Европа, които предизвикаха тревога във Вашингтон.

Най-модерните ракетни разрушители на Китай пристигнаха в руския анклав Калининград преди да започнат военноморските учения с руска флотилия в понеделник, които ще продължат до 31 юли.

Най-модерният китайски ракетен разрушител, една от най-способните ракетни фрегати в арсенала на ВМС на Китай и снабдителен кораб взимат участие в ученията.

"Изпращайки своите най-модерни ракетни разрушители, Китай изразява своята искреност към Русия и също така изпраща силен сигнал към други страни, които планират да ни провокират", изтъква китайски военноморски експерт.

Докато Китай изпраща някои от най-модерните си военни плавателни съдове, руснаците хвърлят в ученията само два бойни кораба - нови корвети, които ще бъдат съпътствани от подвижен влекач, военноморски вертолети Ка-27 и бомбардировачи Су-24 като въздушна подкрепа.

Ученията ще продължат в продължение на една седмица и ще включват учения за борба с подводници, авиация и кораби.

Наблюдатели също така твърдят, че ученията са насочени към НАТО и подчертават стремежите на Китай да бъде голяма морска сила и конкурент на американската военноморска мощ.

В изявление на командването на САЩ в Европа се подчертава: "Ние следим внимателно руските учения с други участници като Китай. Въпреки че подкрепяме техните права да тренират в международни обединения, ние очакваме всички страни да се придържат към международните норми и правила."