Американският военен министър Джеймс Матис обяви, че САЩ стоят "100 процента" с Япония по време на посещение, имащо за цел да потвърди важността на съюза между двете страни в областта на сигурността, отбелязва "Франс прес".

"Ние заставаме твърдо, 100 процента, рамо до рамо с вас и японския народ", изтъкна Матис пред японския премиер Шиндзо Абе след пристигането на първото си посещение от встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп.

"Исках да уверя, че чл. 5 от нашия договор за отбрана се разбира като реален за нас днес, както беше преди година, преди пет години и ще бъде след година или след 10 години", добавил шефът на Пентагона.

Член пети от договора между двете страни (както и изобщо на страните от НАТО), задължава всяка страна да отблъсне всякакви нападения срещу всяка от двете страни в Япония или териториите, които администрира.

Матис пристигна от Южна Корея, като неговото посещение бележи първото посещение в чужбина на висш представител на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, който намекна по време на предизборната си кампания, че дългогодишната роля на Америка в Североизточна Азия може да се промени.

В предизборната кампания Тръмп изтъкна възможността Япония и Южна Корея да се въоръжат с ядрени оръжия, и обвини Сеул и Токио, че не плащат справедлив дял от разходите за американските войници, дислоцирани в техните страни.

Около 47 хил. американски войници са разположени в Япония и други 28 500 в Южна Корея.

Абе, който трябва да се срещне с Тръмп през следващата седмица в САЩ, също подчертал важността на съюза между двете държави.

"Имам надежда, а също така съм убеден, че заедно с вас и президента Тръмп ние ще сме способни да демонстрираме непоколебимия съюз между Япония и САЩ както на обществеността в Япония, така и на тази извън Япония", посочил японският премиер.

Той също така похвалил Матис като точния човек за военен министър на САЩ.

"Бях много окуражен да видя някой като вас, който има значителен опит както в армията, така и в сферата на сигурността, отбраната и дипломацията, да поеме този пост", изтъкнал още Шиндзо Абе.

Абе многократно е твърдял, че Япония поема подходящ дял от разходите на съюза, който, подчертал той, е от полза за САЩ, Япония и региона.

Преди да напусне Южна Корея, Матис отсече, че всякакво ядрено нападение от страна на Северна Корея ще предизвика "ефективен и съкрушителен" отговор от страна на САЩ.

САЩ заплаши КНДР със съкрушителен удар, ако използва ядрени оръжия

САЩ заплаши КНДР със съкрушителен удар, ако използва ядрени оръжия

САЩ и Южна Корея се разбраха за разполагането на THAAD