Доклад на висш генерал от силите за сигурност на САЩ в Афганистан оповестява, че американската стратегия в страната не е работеща. Това съобщи БиБиСи, като се позова на свои източник, успял да се запознае с част от направения анализ.

Според командващия US силите в Афганистан генерал Стенли Маккристъл американските военни там може да бъдат сравнени с бик, който бива предизвикан от матадор в лицето на талибаните. С всеки удар бикът отслабва, продължава сравнението на генерала.

Очаква се в критичната оценка на американския военен да се посочи още, че населението в Афганистан страда от тотална липса на доверие в институциите и сигурност, защото войната срещу талибаните не е направила живота им по-добър.

По мнение на Маккристъл основната цел за страната трябва да е насочена към това афганистанските сили да поемат изцяло управлението и контрола.

Той обаче допълва, че те няма да подготвени за това поне в близките три години. Много повече време, според военния, ще е необходимо за усъвършенстване на полицията в Афганистан и превръщането й в стабилна институция.

В доклада си генералът призовава и за повече ангажираност по отношение на талибаните и техните водачи. По думите му близо 60% от проблемите в страната биха могли да бъдат решени, ако за талибаните бъде осигурена работа. 

Той настоява и отвоюяване на държаните от талибаните селища.

Маккристъл не настоява директно за изпращане на повече американски военни в Афганистан, отбелязва БиБиСи, но допълва, че в анализа си той дава ясен сигнал, че това е необходимо.

Медията коментира, че докладът и използваната от генерала метафора е „удивителна", защото изключително рядко американски военни биха говорили по подобен начин за US силите.

Очаква се анализът на Маккристъл да бъде официално представен във Вашингтон следващия понеделник.