Вашингтон ще поднови опита си за диалог с талибаните в Афганистан, който има за цел обмяна на пленени американски войници срещу затворници от базата в Гуантанамо, съобщава „Ал Арабия".

Конкретната цел на усилията е да бъде освободен сержант Боуи Бергдал, който бе пленен през лятото на 2009 г. в източната афганска провинция Пактика. Размяната трябва да приключи преди края на тази година, когато се предвижда по-голямата част от американския контингент да напусне страната.

Белият дом е готов да изтъргува свободата на Бергдал в замяна на петима сътрудници на талибаните, които според информация на вестник „Вашингтон поуст" ще бъдат отведени на неутрална територия в Катар.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Йен Псаки заяви пред „Франс прес", че не желае да разкрива подробности около предстоящата размяна, но увери, че „Вашингтон работи всеки ден, използвайки военното разузнаване и дипломатическите си връзки, за да върне у дома сержант Бергдал".

Според непотвърдена информация американският пленник може би се намира в Пакистан, където го охраняват членове на свързаната с талибаните терористична мрежа „Хакани".

Това ще бъде вторият опит за постигане на диалог между САЩ и терористите. Двете страни веднъж вече започнаха подобни преговори, които претърпяха провал.