Определянето на хусите като терористична групировка от страна на САЩ оказва "допълнителен натиск" върху бунтовниците, който може да обезсърчи атаките срещу кораби в Червено море, но в крайна сметка ще трябва да се намери дипломатическо решение за Йемен. Това специалният пратеник на САЩ за Йемен Тим ​​Лендеркинг, цитиран от "Ройтерс".

Подкрепяните от Иран хуси, които контролират столицата на Йемен и най-населените райони, извършват атаки срещу международното корабоплаване в Червено море от ноември насам. Те твърдят, че нападенията им са в знак на солидарност с палестинците и от февруари започнаха да нанасят ответни удари на САЩ и Великобритания.

Ледеркинг посочи, че целта на ударите е да се унищожи способността на йеменските бунтовници да атакуват кораби.

Дипломат на САЩ пътува за Йемен, за да обсъди атаките на хусите в Червено море

Дипломат на САЩ пътува за Йемен, за да обсъди атаките на хусите в Червено море

Лендеркинг ще се срещне с партньори от региона, за да обсъди стъпките за деескалация на настоящата ситуация

Атаките на хусите подкопават напредъка в мирния процес в по-широкия йеменски конфликт, отбеляза Лендеркинг след срещи в Саудитска Арабия и Оман.

"Ние подкрепяме дипломатическо решение, наясно сме, че няма военно решение", подчерта той.

Посредничеството на Саудитска Арабия между хусите и международно признатото йеменско правителство "ни дава известна надежда, че може да използваме този момент, за да преодолеем сегашното напрежение", добави пратеникът.

По негови думи има 15% намаление на корабите, които могат да акостират в йеменското пристанище Ходейда, което възпрепятства хуманитарната помощ.

Хусите твърдят, че са атакували шест кораба през последните 72 часа

Хусите твърдят, че са атакували шест кораба през последните 72 часа

Групировката също е атакувала два американски разрушителя в Червено море