Бившият агент на американското Федерално бюро за разследване Робърт Левинсън, който беше отвлечен в Иран на 9 март 2007 година, е жив и се задържа някъде в югозападна Азия, заяви държавният секретар Хилари Клинтън, пише електронното издание Нюз.Ру.

Досега на запитванията на Вашингтон официален Техеран отговаряше, че няма информация къде е отвлеченият ексагент на ФБР. При едно от запитванията президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджат е предложил помощ за издирването на Левинсън.

Клинтън е поискала от иранското правителство да обезпечи безопасното връщане на Робърт Левинсън при семейството му.

Информации, че отвлеченият американски агент е жив постъпиха в края на 2010 година. ФБР и Държавният департамент отричат да имат информация каква е била причината за пътуването на Левинсън в Иран. Той е бил щатен служител на ФБР до 1998 година, след което е напуснал и е основал охранителна фирма. Във ФБР се е занимавал с борба срещу организираната престъпност.

В началото на 2007 година е започнал разследване на контрабанда на цигари и следите са го довели в Иран.

Специфичното е, че досега никой не е поел отговорност за отвличането на американския агент. Според иранския бежанец Реза Кахлили Левниснън е бил задържан от бригадата „Кудс", която е част от Корпуса на стражите на ислямската революция. Левинсън е разследвал пране на пари и е открил връзка между Корпуса на стражите на ислямската революция и руската мафия.

Възможно е американският агент да се държи от похитителите в Афганистан или Пакистан, чиито граници без проблем се преодоляват от контрабандистите.