Съединените щати тихомълком признаха, че паравоенната Революционна гвардия на Иран успешно е извела в орбита наблюдателен спътник предава "Асошиейтед Прес"

Американските военни не са отговорили на многократни искания за коментар от Асошиейтед Прес, откакто Иран обяви изстрелването на сателита Noor-3 в сряда, последното успешно изстрелване от Революционната гвардия, след като гражданската космическа програма на Иран се сблъска с поредица от неуспешни изстрелвания през последните години години.

Рано в петък обаче данните, публикувани от уебсайта space-track.org, изброяват изстрелване в сряда от Иран, което изведе сателита Noor-3 в орбита. Информацията за уебсайта се предоставя от 18-та ескадрила за космическа отбрана на космическите сили на САЩ.

Иран съобщи, че успешно е изстрелял наблюдателен спътник

Иран съобщи, че успешно е изстрелял наблюдателен спътник

Западните нации се опасяват, че космическа технология може да бъде използвана за разработване на ядрени оръжия

Сателита е засечен на над 450 километра (280 мили) над повърхността на Земята, което съответства на съобщенията на иранските държавни медии относно изстрелването. Той също така идентифицира ракетата, носеща сателита, като Qased, тристепенна ракета, захранвана както с течни, така и с твърди горива, изстреляна за първи път от Иран през 2020 г., когато разкри своята дотогава секретна космическа програма, когато разкри своята дотогава секретна космическа програма .

"Noor" означава "светлина" на фарси, докато "Qased" означава "пратеник".

Властите разпространиха видео на излитаща ракета от мобилна ракета, без да посочват къде се е случило. Подробности във видеото, анализирано по-рано от АП, съответстват на база на гвардията близо до Шахруд, на около 330 километра североизточно от столицата Техеран. Базата е в провинция Семнан, където се намира космодрумът Имам Хомейни, от който работи гражданската космическа програма на Иран.

Уебсайтът space-track.org също посочи, че ракетата е изстреляна от базата на гвардията в Шахруд.

Говорейки в четвъртък вечерта пред иранската държавна телевизия, командирът на космическата гвардия генерал Али Джафарабади описа сателита Noor-3 като "точност на изображението, която е два и половина пъти по-голяма от тази на сателита Noor-2". Noor-2, изстрелян през март 2022 г., остава в орбита. Noor-1, изстрелян през 2020 г., падна обратно на Земята миналата година.

Джафарабади каза, че Noor-3 разполага с тласкачи, които му позволяват да маневрира в орбита. Той също така предложи по-широко описание на надеждите на Иран за неговата сателитна програма, включително потенциално контролиране на дронове. Това може да породи допълнителни опасения за Запада и Украйна, които Русия бомбардира с ирански дронове, носещи бомби повече от година .

"Ако погледнете последните войни в света, ще видите, че успехът на бойното поле е много зависим от използването на сателитни технологии", каза Джафарабади. "Сега въоръжените сили във всички прогресивни страни се опитват да направят цялото си оборудване дистанционно, което означава, че за да го направим управляемо, когато плавателен съд или друго оборудване се отдалечи от нас, вече не е възможно да се види и насочва, освен чрез сателит.

Възможностите за заснемане на изображения на Noor-3 остават неясни. Международните санкции срещу Иран го блокираха от достъп до налични в търговската мрежа изображения, принуждавайки го да разработи свои собствени сателити. Ръководителят на Космическото командване на САЩ отхвърли Noor-1 като "преобръщаща се уеб камера в космоса" , която няма да предостави жизненоважна разузнавателна информация.

Блинкън: Иран показва безотговорност в своята ядрена програма

Блинкън: Иран показва безотговорност в своята ядрена програма

След като Техеран отстрани експерти на МААЕ

Съединените щати казват, че сателитните изстрелвания на Иран противоречат на резолюция на Съвета за сигурност на ООН и призоваха Техеран да не предприема никакви действия, включващи балистични ракети, способни да доставят ядрени оръжия. Санкциите на ООН, свързани с програмата на Иран за балистични ракети, трябва да изтекат на 18 октомври.

В оценката на световната заплаха от 2023 г. на американската разузнавателна общност се казва, че разработването на сателитни ракети-носители "съкращава сроковете" за Иран да разработи междуконтинентална балистична ракета, тъй като използва подобна технология.

"Продължаващият напредък на Иран в способностите му за балистични ракети представлява сериозна заплаха за регионалната и международната сигурност и остава сериозна загриженост за неразпространението", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър в четвъртък. "Ние продължаваме да използваме различни инструменти, включително санкции, за да противодействаме на по-нататъшния напредък на програмата за балистични ракети на Иран и способността му да разпространява ракети и свързаните с тях технологии на други."

Иран винаги е отричал да се стреми към създаването на ядрени оръжия и твърди, че космическата му програма, както и ядрените му дейности, са за чисто граждански цели. Въпреки това американските разузнавателни агенции и Международната агенция за атомна енергия твърдят, че Иран се е отказал от организирана военна ядрена програма през 2003 г. Участието на гвардията в изстрелванията, както и възможността да изстреля ракетата от мобилна ракета-носител, също пораждат опасения за Западът.

Пентагонът посочи Русия, Северна Корея и Иран като ядрена заплаха за САЩ

Пентагонът посочи Русия, Северна Корея и Иран като ядрена заплаха за САЩ

Първи анализ от 2014 г.