Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол обяви,че настоящите действия на Русия се нуждаят от "конкретен отговор”, съобщава РИА „Новости”, позовавайки се на интервю на Макфол за естонски вестник.

САЩ трябва, в съответствие с нуждите, да обуздае Русия и да ѝ отговори”, коментирал дипломатът, като добавил, че действията на Русия са принудили НАТО „да отрази произхождащата от Москва опасност”.

Според Макфол приближаването на алианса към руските граници било законно, тъй като САЩ не са давали обещание за неразширяване на НАТО на изток. „Такива обещания не са били давани“, посочил е Макфол.

Бившият посланик в Москва е изразил увереност, че Русия полага всички усилия за сриване на икономиката на Украйна. В тази връзка той е посочил, че „Западът трябва да направи каквото може, за да попречи това да се случи“.

Майкъл Макфол е бил посланик на САЩ в Русия от 2012 до 2014 г. Преди това той е бил специален съветник на американския президент Барак Обама по националната сигурност. Понастоящем бившият дипломат е анализатор в редица американски телевизионни канали и преподава в Станфордския университет.