Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на беларуски машиностроителни компании - Беларуски автомобилен завод (БелАЗ) и Мински автомобилен завод (МАЗ).

В съобщение на уебсайта на Министерството на финансите се казва, че тези дружества са включени в списъка за санкции.

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ (OFAC) също така включи в списъка девет физически лица от Беларус, както и определи един самолет Boeing-737 на президента Александър Лукашенко като блокирана собственост.

В доклада се отбелязва, че по-рано санкции срещу BelAZ и MAZ са били наложени от Европейския съюз и Канада. Също така, санкции са били наложени на главния изпълнителен директор на БелАЗ Сергей Никифорович и на шефа на МАЗ Валерий Иванкович.

Наложените санкции означават, че цялото имущество на изброените компании и физически лица, намиращо се на територията на САЩ, е блокирано. Също така се блокират всички юридически лица, които пряко или непряко принадлежат на едно или повече от блокираните лица с 50% или повече, поотделно или в съвкупност.

Пояснява се, че санкции от страна на САЩ могат да бъдат наложени на финансови институции и други лица, които извършват транзакции с дружества от списъка със санкции.

ОАО БелАЗ (управляващото дружество на Холдинг БелАЗ) е един от най-големите производители на самосвали и транспортно оборудване за минната и строителната промишленост в света. Заема около 30 % от световния пазар на тежкотоварни самосвали. Произвежда най-големия миньорски самосвал в света с товароподемност 450 тона.

Лукашенко иска да "постави на място" Полша

Лукашенко иска да "постави на място" Полша

Той щял да обсъди въпроса с Путин

МАЗ (управляващото дружество на холдинга - Белавтомаз) произвежда товарни и пътнически автомобили, автобуси и микробуси, машини със специално предназначение.

Той е един от най-големите производители на моторни превозни средства в ОНД.