Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви санкции срещу прокурора от Международния наказателен съд (МНС) Фату Бенсуда, възразявайки срещу разследването на американски войници за предполагаеми военни престъпления в Афганистан, предава "Франс прес".

Към черния списък със санкции на САЩ е бил добавен и Факисо Мочочоко, директор на отдела за юрисдикция, допълване и сътрудничество на МНС, заради "материално подпомагане на прокурора Бенсуда", уточни Помпео.

От Международния наказателен съд определиха санкциите на Тръмп за безпрецедентни

От Международния наказателен съд определиха санкциите на Тръмп за безпрецедентни

Джон Болтън заяви, че съдът е "вече мъртъв" за САЩ

Помпео каза, че други служители на МНС вече са се сблъсквали с отказ на визи за САЩ заради разследванията срещу американски военнослужещи.

"Днес правим следващата стъпка, защото за съжаление МНС продължава да се занимава с американци", отбеляза американският първи дипломат.

Помпео добави, че визови ограничения и по-широки санкции могат да бъдат приложени към онези, които помагат на Бенсуда и Мочочоко.

Този ход беше направен, след като президентът Доналд Тръмп разреши санкции срещу базирания в Хага трибунал на 11 юни за разследване и преследване на американски военнослужещи.

По това време Помпео нарече МНС "нелегитимен съд" и предупреди, че ако американски войници бъдат разследвани от него, военните на американските съюзници в Афганистан рискуват същата заплаха.

Тръмп удря със санкции разследващите военните престъпления на САЩ в Афганистан

Тръмп удря със санкции разследващите военните престъпления на САЩ в Афганистан

МНС бил организация със "съмнителна почтеност"