От Международния наказателен съд дълбоко съжаляват за решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да въведе санкции, но без колебание може да продължат своята работа, съобщи РИА Новости.

По-рано Тръмп подписа указ за санкциите по отношение на лица, свързани с разследвания на Международния наказателен съд за американски военни и чиновници, обвинени от международните структури за предубедени разследвания и корупция, а също и заявявайки, че Русия влияе на съда

Тръмп удря със санкции разследващите военните престъпления на САЩ в Афганистан

Тръмп удря със санкции разследващите военните престъпления на САЩ в Афганистан

МНС бил организация със "съмнителна почтеност"

"Тези мерки са безпрецедентни. Те подриват нашите стремежи да се борим с безнаказаността и гарантират отговорност за масовите злодеяния", заяви председателят на асамблеята на Международния наказателен съд Квон О Гон.

Той също анонсира извънредното заседание на бюрото на асамблеята на Международния наказателен съд за следващата седмица. "Призовавам страните-участнички и всички ключови партньори на Римския статут още веднъж да заявят своя непримирим ангажимент ... към принципите и ценностите, въплътени в този устав ", каза Квон О Гон.

В отделно изявление на МНС се посочва, че съдът продължава да стои твърдо на страната на своя персонал и остава без колебание да се ангажира със задълженията си по мандата, поверен на Римския статут още веднъж заяви за своя неумолим ангажимент... принципите и ценностите, заложени в този статут", заяви Квон О Гон

В отделно заявление от Международния наказателен съд се казва, че съда продължава твърдо да стои на страната на своите сътрудници и остава без колебание привърженик на своите отговорности в рамките на мандата, получен по Римския статут.

Според указа на Доналд Тръмп, намиращите се под юрисдикцията на САЩ активни специалисти, които ще бъдат определени като съпричастни към съдебния процес на Международния наказателен съд по отношение на американските служещи, ще бъдат блокирани. На тях вече им е забранено разпределянето на парите. Освен това на тях и на членовете на техните семейства ще бъде отказано влизането в САЩ.

Обама бил против членството на Палестина в МНС

Обама бил против членството на Палестина в МНС

По-рано стана известно

Прокурорът на Международния наказателен съд Фату Бенсуда през 2017 г. попита съда да разреши разследване по дело за предполагаеми военни престъпления, извършени от американски военни, ЦРУ и службите за сигурност на Афганистан, и престъпленията срещу човечеството, извършени от радикалното движение "Талибан". Международният наказателен съд поддържа този въпрос като дава разрешение.

Това разрешение предизвика незабавна критика от страна на САЩ. Държавният секретар Майк Помпео назова съда "незаслужаваща доверие политическа институция, маскираща се под юридическо лице".

САЩ през 2019 г. въведоха визови ограничения срещу лица, свързани с разследване на Международния наказателен съд по отношение на престъпленията на американските военни. Бившият съветник по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън критикува разследване на Международния наказателен съд, заявявайки, че съдът е "вече мъртъв" за САЩ.