Американското министерство на правосъдието заяви, че е успяло да върне криптовалута на стойност от около 2.3 милиона долара, платена като откуп на хакерската група DarckSide, която атакува компанията Colonial Pipeline.

Заместник-главният прокурор на САЩ Лиза О. Монако съобщи пред медиите, че властите са конфискували от киберпрестъпниците 63.7 биткойна, което е значителна част от откупа.

Общата сума, която компанията е платила на хакерите, за да си върне достъпа до своя газопровод Colonial, е около 5 милиона долара.

През миналия месец групата DarkSide, която според американското разузнаване действа от Русия, проникна в компютърната мрежа на компанията, управляваща петролопроводи на източното крайбрежие на САЩ и блокира неговите системи. Опитите за отстраняване на щетите върху компютърната система не се увенчаха с успех.   

Проблеми с доставките на гориво в САЩ заради хакерската атака

Проблеми с доставките на гориво в САЩ заради хакерската атака

Безпокойство от скокове на цените на горивата

Това парализира работата на мрежата от тръбопроводи за няколко дни, което доведе до срив на доставките на горива в югоизточната част на САЩ. Това принуди Colonial Pipeline да плати откуп.

Атаката срещу компанията не е частен случай. Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви пред "Уолстрийт джърнъл", че в момента бюрото разследва около 100 вида различни кибератаки, които са били насочени срещу около 100 организации. Престъпни хакерски групи предприеха най-малко две значителни атаки с цел откуп срещу големи компании в рамките на месец.

Шефът на ФБР обвини Русия, че покровителства престъпните си хакерски групи

Шефът на ФБР обвини Русия, че покровителства престъпните си хакерски групи

Оприличи предизвикателствата от хакерските атаки с тези от 9/11

През миналата седмица Белият дом призова шефовете на корпорации и лидерите на деловите среди да засилят мерките за киберзащита.

Министърът на търговията Джина Раймондо заяви в неделя, че темата за кибератаките ще бъде обсъдена на предстоящата среща на президента Джо Байдън с руския държавен глава Владимир Путин, която ще се състои на 16 юни.