Администрацията на Байдън реши да вдигне забраната върху продажбата на офанзивни оръжия от САЩ на Саудитска Арабия, казаха пред "Ройтерс" в петък трима източника, цитирани от "Ройтерс".

Администрацията информира Конгреса тази седмица за решението си да отмени забраната, каза помощник от Конгреса. Източник каза, че продажбите могат да бъдат възобновени най-рано следващата седмица.

"Саудитците изпълниха своята част от сделката и ние сме готови да изпълним нашата, като върнем редовния ред на тези случаи чрез подходящо уведомяване и консултации в Конгреса", каза високопоставен служител на администрацията на Байдън.

От март 2022 г. - когато саудитците и хусите сключиха примирие, ръководено от ООН - не е имало саудитски въздушни удари в Йемен и трансграничният огън от Йемен към Кралството до голяма степен е спрял, каза служителят на администрацията.

Байдън възприе по-твърдата позиция относно продажбите на оръжия на Саудитска Арабия през 2021 г., цитирайки кампанията на кралството срещу свързаните с Иран хуси в Йемен, която причини тежки цивилни жертви.

Войната в Йемен се разглежда като една от няколкото прокси битки между Иран и Саудитска Арабия. Хусите изгониха подкрепяното от Саудитска Арабия правителство от Сана в края на 2014 г. и са във война срещу воден от Саудитска Арабия военен съюз от 2015 г. насам, конфликт, който уби стотици хиляди хора и остави 80% от населението на Йемен зависимо от хуманитарна помощ.

Петролен танкер многократно атакуван с гранатомети и дронове край Йемен

Петролен танкер многократно атакуван с гранатомети и дронове край Йемен

Корабът продължава по-нататъшното си пътуване, като екипажът и корабът са в безопасност