Британският външен министър Лиз Тръс обяви днес, че е разговаряла с колегите си от САЩ, Германия и Франция относно възпирането на агресията на Русия срещу Украйна, информира "Ройтерс".

Четиримата външни министри са разговаряли "за възпирането на руската агресия спрямо Украйна, опасенията относно ядрената програма на Иран и солидарността с Литва пред натиска на Китай", уточни Тръс в "Туитър".

Борел скастри Русия за искането ѝ за спиране разширяването на НАТО на изток

Борел скастри Русия за искането ѝ за спиране разширяването на НАТО на изток

Особено по отношение на Украйна

В средата на декември руското външно министерство публикува проекти на договор със САЩ и споразумение с НАТО. Документите вече са предадени на Вашингтон и неговите съюзници. В един от пунктовете Москва предлага на страните от НАТО да предоставят гаранции, които биха изключили по-нататъшното придвижване в източна посока, по-специално на украинска територия.

Както руският президент Владимир Путин е предупреждавал, разширяването на НАТО на изток и разполагането на нападателни оръжия в Украйна са червени линии за Москва.

Преговорите със САЩ по гаранциите за сигурност, сложени на масата от Русия, е предвидено да се проведат на 10 януари в Женева. 

Освен това беше съобщено, че за 12 януари са насрочени консултации на руснаците с НАТО, а за следващия ден е насрочена среща на представители на Москва и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

САЩ обещаха на съюзниците в Европа пълна прозрачност за преговорите с Русия

САЩ обещаха на съюзниците в Европа пълна прозрачност за преговорите с Русия

Вашингтон щял да се придържа към принципа "нищо за тях без тях"