Правителството на САЩ обеща на съюзниците си в Европа прозрачност и солидарност по отношение на планираните преговори с Русия за справяне с напрежението около Украйна, информира ДПА.

Диалогът ще се съсредоточи върху "взаимни цели", уточни пред репортери говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Той подчерта, че Вашингтон ще се придържа към принципа "нищо за тях без тях" по отношение на въпроси, засягащи съюзниците на САЩ в Европа.

 САЩ ще финансират укрепването на границите на Украйна с Русия и Беларус

САЩ ще финансират укрепването на границите на Украйна с Русия и Беларус

Проекти на стойност 20 млн. долара...

Въпреки това Прайс уточни, че "диалогът за стратегическа стабилност" с Русия ще приеме двустранен формат. "Ние винаги сме информирали напълно и задълбочено нашите съюзници" след минали срещи, добави той.

"Ние сме обединени като алианса НАТО по отношение на последствията, с които Русия ще се сблъска, ако се насочи към Украйна, но също така сме единни в нашата готовност да се ангажираме с принципна дипломация с Русия", отбеляза още говорителят.

Представители от САЩ и Русия планират да се срещнат в Женева на 10 януари, за да обсъдят напрежението около Украйна и исканите от Москва гаранции за сигурност.

Съветник на Байдън: Ще защитаваме Полша при агресия от Русия

Съветник на Байдън: Ще защитаваме Полша при агресия от Русия

Поет ангажимент

"Руснаците знаят много добре, че в тези предложения има някои неща, които ще бъдат неприемливи за САЩ и за нашите европейски съюзници и партньори", изтъкна Прайс по отношение на гаранциите за сигурност.

Той обаче каза, че САЩ ще се стремят да "определят къде може да има някакъв потенциал за диалог и дискусия" на фона на усилията за деескалация на ситуацията на украинската граница.

Съгласно проектопредложението на Русия за намаляване на напрежението Москва иска НАТО да обещае спиране на разширяването си на изток и да предотврати членство на Украйна, което тя вижда като заплаха.

На 10 януари САЩ и Русия преговарят за сигурността и Украйна

На 10 януари САЩ и Русия преговарят за сигурността и Украйна

Сближаване на позиции

Вашингтон увери, че няма да се взимат решения през главите на съюзниците - включително Украйна - в преговорите с Москва.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел настоя пред в. "Велт", че няма място за компромис относно това, което той нарече неприемливи условия, визирайки особено Украйна.

Борел изтъкна, че ЕС трябва да участва в преговорите, особено що се отнася до архитектурата за сигурност в Европа и гаранциите за сигурност.

Рябков: Русия не блъфира за сигурността и трябва да спре разширяването на НАТО

Рябков: Русия не блъфира за сигурността и трябва да спре разширяването на НАТО

В САЩ има опасна тенденция за понижаване на прага за използване на ядрени оръжия, "надявам се, не са загубили чувство за самосъхранение"

Той също така подчерта, че Общността се придържала към плана си да съветва и обучава украински войници и скоро ще представи предложение по въпроса на държавите от ЕС и че наскоро реши да подкрепи украинската армия с още 31 млн. евро за подпомагане на логистичните възможности и борба с кибератаки.

От седмици Западът е обезпокоен от информациите, че Русия е струпала десетки хиляди войници в райони недалеч от Украйна.

Части от Украйна са въвлечени в конфликт между правителствените сили и проруските сепаратисти.

Русия обмисля поканата от НАТО за заседание на 12 януари

Русия обмисля поканата от НАТО за заседание на 12 януари

Путин се обяви за гаранции от САЩ и НАТО

Руското военно министерство обяви в събота, че повече от 10 000 войници ще се върнат в базите си след участие във военна маневра. То не разкри колко от тях са били на границата с Украйна.

Москва се надява, че срещата на 10 януари ще доведе до преговори по проект на споразумение относно гаранциите за сигурност, изисквани от НАТО от Русия, каза заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Русия и НАТО планират да проведат отделни преговори два дни по-късно, на 12 януари. Представители на НАТО вече казаха, че датата се обмисля за среща на Съвета НАТО-Русия, първата от две години и половина.

Според американската администрация на 13 януари ще има заседание на постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Заседание на Съвета НАТО-Русия ще има на 12 януари

Заседание на Съвета НАТО-Русия ще има на 12 януари

То ще бъде свикано от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг