Русия обмисля предложението на НАТО да започне преговори по въпросите на сигурността. Това съобщиха в неделя от външното министерство, цитирани от ТАСС.

Ако САЩ и НАТО откажат да предоставят гаранции за сигурност на Русия, отговорът на Москва може да бъде много различен, изборът на варианти ще зависи от препоръките на военни експерти. Това заяви руският президент Владимир Путин пред "Русия-1" в неделя.

В същото време президентът подчерта, че Русия ще се стреми да постигне положителни резултати от преговорите по този въпрос.

Путин: При отказ за гаранции от САЩ и НАТО, отговорът ще е от военни експерти

Путин: При отказ за гаранции от САЩ и НАТО, отговорът ще е от военни експерти

Обяснява, че не Русия поставя ракети до САЩ, "САЩ с техните ракети дойдоха до нашия дом"

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще свика заседание на Съвета НАТО-Русия на 12 януари. По-рано пресслужбата на НАТО обяви, че на 12-13 януари в Брюксел ще се проведе заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната на страните членки.

Във вторник Столтенберг каза, че НАТО е предложил на Москва да проведе заседание на Съвета НАТО-Русия в началото на 2022 г., на което да се разгледа развитието на ситуацията в Украйна.

Същевременно той подчерта, че НАТО никога няма да направи компромис с правото на Украйна да избере своя път и да кандидатства за присъединяване към Алианса, както и с правото на държавите от НАТО да защитават своите съюзници.

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг призова Путин да изтегли войските и да осигури мирна Коледа за всички, не вижда непосредствена заплаха срещу съюзниците от НАТО

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова потвърди в петък, че Москва е получила предложение във връзка със заседанието на Съвета Русия-НАТО.

Тя също така потвърди готовността на Русия за пряк диалог по предложенията за гаранции за сигурност, които не позволяват на НАТО да напредва на изток и да разполага оръжия в близост до руските граници.