Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви в понеделник, че Русия "трябва да сложи край на напредването" на НАТО, нейната инфраструктура и способности на изток. Той добави, че Москва призовава организацията да откаже на Украйна и Грузия пътя към членство, съобщава ТАСС.

Вашингтон, за разлика от Москва, през последните години демонстрира опасна тенденция към опростяване на обстоятелствата, при които използването на ядрено оръжие би било възможно.

"Ние в Москва се ангажираме да вдигнем прага за използване на ядрени оръжия. В САЩ през последните години се наблюдава обратната тенденция, когато изглежда, че ядрените оръжия все повече се възприемат като средство за бойно поле. Това е опасна тенденция", каза той.

Рябков отбелязва, че подобна гледна точка за използването на ядрения потенциал подкопава стратегическата стабилност. "Вярвам, че сме близо до границата, отвъд която дипломацията, разбира се, с цялата си уместност и с всичките си умения, ще играе подчинена роля. Сега, струва ми се, политическите и дипломатическите средства трябва да се използват предимно за разрешаване тази ситуация. И как да я разрешим, казахме за гаранциите за сигурност. Призоваваме ви да приемете това изключително сериозно", обясни високопоставеният дипломат.

Путин: При отказ за гаранции от САЩ и НАТО, отговорът ще е от военни експерти

Путин: При отказ за гаранции от САЩ и НАТО, отговорът ще е от военни експерти

Обяснява, че не Русия поставя ракети до САЩ, "САЩ с техните ракети дойдоха до нашия дом"

Невъзможно е да се възпроизведе кубинската ракетна криза във вида, в който се е случила. "Само защото човечеството, включително Москва и Вашингтон, също се учи от случващото се. Има огромен опит в контрола на въоръженията, има сериозен напредък в разработването на доктрини и концепции за използването на ядрени оръжия", заключи той.

Русия не блъфира, излагайки предложенията си към САЩ и НАТО за гаранции за сигурност и ще направи всичко възможно, за да приложи това разбиране на Запад. "Когато казваме абсолютно категорично, че изискваме официално оттегляне на решението от срещата на върха в Букурещ през 2008 г., че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО ..., когато казваме, че по-нататъшното разширяване на НАТО трябва да бъде изключено по принцип, когато казваме - Не блъфираме. Инфраструктурата на НАТО и всякакви мерки, които са провокативни за Русия, трябва да бъдат върнати към позициите, които съществуваха по време на подписването на фундаменталния акт Русия-НАТО през 1997 г. Това са нашите реални предложения имаме сили и ние ще го направим", каза той.

Преговорите между Русия и Запада за гаранции за сигурност може да се водят по различни пътища, но това не трябва да променя същността на предложенията на Москва, отбеляза Рябков.

Относно ненапредването на НАТО на изток, "въпросът е спешен, ескалацията е сериозна, проблемите са големи, трябва да сложим край на напредването на НАТО".

Преговорите със САЩ за гаранции за сигурност и без това няма да са лесни, Русия е готова за това. Рябков все още няма представа кой ще бъде негов колега от американска страна на преговорите. Според него руската страна е готова. "Това е смисълът на нашата работа, да намираме точки на разбиране дори в най-трудните ситуации", подчерта Рябков.

Русия обмисля поканата от НАТО за заседание на 12 януари

Русия обмисля поканата от НАТО за заседание на 12 януари

Путин се обяви за гаранции от САЩ и НАТО

Москва и Вашингтон се доближиха до точката, в която конфликтите ще бъдат трудни за разрешаване с дипломатически средства, но Русия се противопоставя на всяка ескалация. "Не бих искал да анализираме сценария на ескалация. Вярвам, че сме близо до границата, отвъд която дипломацията, разбира се, с цялата си актуалност и с всичките си умения, ще играе подчинена роля", каза той.

Според висшия дипломат тези, които настояват, че Русия трябва да бъде "вкарана в ъгъла като виновен съученик", подценяват какво може да се случи в бъдеще. "Те някак са загубили чувство за реалност, чувство за здрав разум, надявам се, че не са загубили чувство за самосъхранение", обобщи той.

Смешно е да се коментира повишаването на бойната готовност на силите за бързо реагиране на НАТО заради предполагаемото струпване на руски войски близо до украинската граница. Съответните съобщения са или дезинформация, или опит да се изнерви Москва, каза Рябков. 

Москва не се интересува от "това послание", като действа въз основа на данни, получени от собствените й "средства за обективен контрол".

Шойгу: Нямаше да има мир в Крим без анексията му от Русия

Шойгу: Нямаше да има мир в Крим без анексията му от Русия

Украинските неофашисти щели да превземат полуострова без намесата на Москва