Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е убеден, че украинските неофашисти са щели да превземат Кримския полуостров, ако Русия не го беше анексирала през 2014 г., съобщава "Спутник".

"Слава Богу, че под ръководството на нашия президент (Владимир Путин - бел.ред.) през 2014 г. успяхме да запазим мира в Крим. Ако цялата тази публика - украински неофашисти, ултранационалисти, екстремисти и наемници на САЩ и европейски страни - беше стигнала до Крим, след преврата в Киев всички щяха да усетят последствията от тези действия", изтъкна Шойгу.

Путин: Обединението на Крим с Русия не беше на дневен ред преди преврата в Украйна

Путин: Обединението на Крим с Русия не беше на дневен ред преди преврата в Украйна

Било невъзможно за Русия да откаже защита на кримчани

Той подчерта, че Министерството на отбраната на Русия все още вижда "последствията от опитите на тези хора, заедно с украинските войски, да установят свой собствен ред в регионите Донецк и Луганск".

Крим се присъедини към Русия през март 2014 година. Тогава на референдум, проведен от властите в Крим и Севастопол 96.7% и 95.6% от участниците (над 80% от имащите право на глас) поддържаха присъединяването към Русия.

На 18 март 2014 година бе подписан договор за приемане на Република Крим и Севастопол в състава на Русия. Федералното Събрание ратифицира документа на 21 март. Киев отказа да признае полуострова като част от Русия.

В САЩ разкриха "саботаж" на Украйна в ситуацията с Крим

В САЩ разкриха "саботаж" на Украйна в ситуацията с Крим

Корупцията и некомпетентността пречат на Киев да престане да зависи от Москва