Обединението на Крим с Русия никога не е било на дневен ред преди преврата в Украйна. Това отбеляза руският президент Владимир Путин по време на ежегодната си пресконференция в края на годината.

Той настоя, че било невъзможно за Русия да откаже защита на кримчани след украинския преврат, както Путин и руските власти определят свалянето от власт в началото на 2014 г. на тогавашния проруски президент Виктор Янукович след големите няколкомесечни протести на Майдана в Киев, настояващи за сближаване с Европейския съюз, след като Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране на Украйна към Европейския съюз.

В САЩ разкриха "саботаж" на Украйна в ситуацията с Крим

В САЩ разкриха "саботаж" на Украйна в ситуацията с Крим

Корупцията и некомпетентността пречат на Киев да престане да зависи от Москва

"Изострянето започна през 2014 г. Какво се случи тогава? Преврат. Кървав. Хора бяха убити и изгорени", сподели трактовката си на събитията Путин, като допълни: "Президентът Янукович се съгласи с всичко, получи гаранции от други страни за мирно разрешаване на ситуацията. Как бихме могли да откажем на Севастопол и Крим да ги вземем под наша защита?"

Той настоя, че по отношение на Украйна "те създадоха страна, която включваше исторически руски територии".

Освен това руският президент сподели своето "впечатление", че се подготвяла трета военна операция в Украйна и "те предупреждават Русия да не се намесва".

ЕК: Крим е украински! – по повод на думите на Радев, че полуостровът е руски

ЕК: Крим е украински! – по повод на думите на Радев, че полуостровът е руски

Киев поиска от Радев опровержение…

Русия трябвало да мисли за националната си сигурност и постоянно да следи събитията в Украйна, настоя Путин.

Според него основният проблем бил, че Киев отказвал да спазва Минските споразумения, които според него са единственият начин за разрешаване на ситуацията в Донбас.

По-късно руският президент подчерта, че бъдещето на този регион щяло да се определя от самите жители на Донбас, което е открита заявка за присъединяването му към Русия и взривяване на обстановката в региона.

 Украйна изрази протест срещу визитата на Путин в Крим

Украйна изрази протест срещу визитата на Путин в Крим

Путин заяви, че Крим „завинаги е с Русия“…