Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще свика заседание на Съвета НАТО-Русия на 12 януари, предаде в неделя Анадолската агенция, позовавайки се на източник от алианса. Информацията бе съобщена и от ТАСС.

По-рано пресслужбата на НАТО обяви, че на 12-13 януари в Брюксел ще се проведе заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната на страните членки.

Във вторник Столтенберг каза, че НАТО е предложил на Москва да проведе заседание на Съвета НАТО-Русия в началото на 2022 г., на което да се разгледа развитието на ситуацията в Украйна.

Същевременно той подчерта, че НАТО никога няма да направи компромис с правото на Украйна да избере своя път и да кандидатства за присъединяване към Алианса, както и с правото на държавите от НАТО да защитават своите съюзници.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова потвърди в петък, че Москва е получила предложение във връзка със заседанието на Съвета Русия-НАТО. Тя също така потвърди готовността на Русия за пряк диалог по предложенията за гаранции за сигурност, които не позволяват на НАТО да напредва на изток и да разполага оръжия в близост до руските граници.

Путин: При отказ за гаранции от САЩ и НАТО, отговорът ще е от военни експерти

Путин: При отказ за гаранции от САЩ и НАТО, отговорът ще е от военни експерти

Обяснява, че не Русия поставя ракети до САЩ, "САЩ с техните ракети дойдоха до нашия дом"