САЩ, Обединеното кралство, Германия и Франция отхвърлиха в четвъртък последния доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), в който се посочва, че Иран е увеличил производството си на обогатен до 60% уран в Натанз и Фордо до нива, наблюдавани между януари и юни 2023 г.

"Осъждаме това действие, което допринася за неудържимата ескалация на ядрената програма на Иран.

Производството на високообогатен уран от страна на Иран няма надеждна гражданска обосновка, а съобщеното производство в завода за обогатяване на гориво във Фордо и пилотния завод за обогатяване на гориво допълнително носи значителни рискове, свързани с разпространението", се посочи в съвместното изявление.

По-рано ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран (AEOI) Мохамад Еслами отхвърли доклада.

В същото време Париж, Берлин, Лондон и Вашингтон "остават ангажирани с дипломатическо решение" на проблема и са убедени, че "Иран никога не трябва да се сдобие с ядрено оръжие".

В началото на седмицата редица медии, позовавайки се на доклад на МААЕ, съобщиха, че Иран отново е увеличил темповете на производство на обогатен до 60% уран.

"През последните седмици Иран е утроил темповете на производство на обогатен до 60 % уран, достигайки ниво от девет килограма на месец", отбеляза информационна агенция EFE.

Агенцията уточнява, че тази стъпка противоречи на тенденцията, която се е очертала по-рано: преди това, според МААЕ, Иран е забавял темповете на обогатяване на уран. Сега Иран е възобновил обогатяването на уран в мащабите, регистрирани през първата половина на 2023 г.

Михаил Улянов, представител на Русия в международните организации във Виена, написа в канала си в Telegram, че Иран нямаше да увеличи производството на високообогатен уран, ако преговорите за съживяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) с участието на САЩ, Франция, Великобритания и Германия не бяха зациклили миналата година.

Иран отказва временна ядрена сделка

Иран отказва временна ядрена сделка

Настоява за връщане на всички страни по споразумението

"За ваше сведение: ако САЩ и евротройката не бяха блокирали съживяването на сделката миналата година, нивото на обогатяване на Иран сега нямаше да надвишава 3,67%", се казва в доклада на Улянов.

Иран започна да обогатява уран до 60% в отговор на саботаж в ядрения център в Натанз през 2021 г.

Съвместният план за действие беше сключен през 2015 г. от "шестимата" международни посредници (Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ, Франция) и Иран. Споразумението предвиждаше вдигане на санкциите срещу последната в замяна на ограничаване на ядрената програма на Техеран.

Иран не изключва постигането на нова ядрена сделка със Запада

Иран не изключва постигането на нова ядрена сделка със Запада

Аятолах Али Хаменей настоява ядрената инфраструктура на страната остане непокътната

През май 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от сделката и възстанови едностранните антиирански санкции. В отговор на това Техеран започна поетапно да изпълнява ангажиментите си за ограничаване на ядрената си програма по споразумението.

През 2022 г. с посредничеството на Великобритания, Германия, Китай, Франция, Русия и ЕС във Виена бяха проведени няколко кръга от непреки преговори между Иран и САЩ относно условията за възстановяване на сделката. Скоро обаче преговорите претърпяха пауза, която се проточи и досега.