Иран изключи възможността за подписване на временно ядрено споразумение, докато продължават преговорите по Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) от 2015 г., които са обвързани с премахването на санкциите срещу Техеран.

"Това, което смятаме, е връщането на всички страни по сделката", подчерта говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани.

Той посочи, че националните интереси на Иран определят доколко страната ще продължи с преговорите по ядрената сделка.

Канаани увери, че Иран е отдаден на дипломацията и ще продължи да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия, за да разреши оставащите проблеми относно ядрената си дейност.

"Ще останем на този път, докато интересите ни се изпълняват. Това, за което настояваме, е санкциите да бъдат премахнати и отношенията ни с МААЕ да бъдат в естествения си режим", изтъкна той.

Ядрена енергетика: Иран даде обещания на инспекторите на МААЕ

Ядрена енергетика: Иран даде обещания на инспекторите на МААЕ

Инспекциите ще зачестят

По негови думи последното посещение на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси в Техеран е в съответствие с активната дипломация на Иран с ядрената агенция на ООН и е дало обнадеждаващи резултати.

Канаани изрази надежда, че сътрудничеството между Иран и МААЕ ще доведе до решаване на проблемите, свързани със Споразумението за предпазни мерки по технически начин.

"Иран е проучил наличните политически и правни канали, както и международните разпоредби. Защитата на ядрените способности и мощности на Иран е извършена в светлината на такива мерки", посочи той.

Иран призна, че обогатява уран до 84 процента

Иран призна, че обогатява уран до 84 процента

Техеран е по-близо от всякога до създаване на ядрена бомба

Освен това говорителят обясни, че Техеран многократно е подчертавал правата си в съответствие с Договора за неразпространение на ядрени оръжия, когато става въпрос за сътрудничество с ядрената агенция на ООН.

Техеран и МААЕ издадоха съвместно изявление след посещението на шефа на ядрената агенция в Техеран и се споразумяха да продължат взаимодействието си в дух на сътрудничество и в пълно съответствие с компетенциите на МААЕ и правата и задълженията на Иран.

През 2015 г. петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран, за да се справят с кризата около ядрената му програма. През 2018 г. обаче тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да напусне споразумението и Вашингтон наложи най-широките си санкции срещу Техеран. Това накара Иран да възобнови забранената преди това ядрена дейност, което съживи опасенията на САЩ, Европа и Израел, че страната се стреми да създаде атомна бомба. Самият Иран отрича да има подобна амбиция.