Генералният директор на МААЕ приветства в събота след посещение в Техеран "стъпка в правилната посока", тъй като Иран се съгласи да свърже отново камерите за наблюдение на няколко ядрени обекта и да увеличи темпото на инспекциите.

"Постигнахме съгласие камерите и системите за наблюдение да заработят отново", заяви пред репортери на летището във Виена ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси.

Освен това броят на посещенията в подземния завод във Фордо, където наскоро бяха открити частици уран, обогатен до нива, близки до тези на атомна бомба, ще бъде увеличен с 50 %.

Обратно в Австрия, където се намира седалището на Агенцията, след двудневни срещи в Иран и среща с президента Ебрахим Раиси, Рафаел Гроси подчерта значението на тези "много конкретни" постижения.

Миналата година Ислямската република силно ограничи инспекциите и изключи камерите за наблюдение, което постави МААЕ в несигурност, на фона на влошените отношения между Иран и западните сили.

"Спряхме изтичането на информация" от МААЕ, заяви Рафаел Гроси. През последните месеци, поради липсата на достатъчно наблюдение, Агенцията заяви, че вече не е в състояние да гарантира мирния характер на иранската ядрена програма.

САЩ пресмятат: За 12 дни Иран може да произведе материал за атомна бомба

САЩ пресмятат: За 12 дни Иран може да произведе материал за атомна бомба

Значително по-кратка прогноза от очакваната една година, докато бе в сила ядрената сделка

"Това е много, много важно", "особено от гледна точка на съживяването на споразумението" от 2015 г., което ограничи атомните дейности на Иран в замяна на отмяна на международните санкции. Преговорите между Техеран и държавите-страни (Китай, Русия, Обединеното кралство, Франция и Германия), с непрякото участие на САЩ, са в застой от август 2022 г. насам.

В Техеран ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран (AEOI) Мохамед Еслами призова участниците в преговорите също да предприемат действия. "Трите европейски държави и други се съсредоточават само върху задълженията на Иран по споразумението.

Те също имат задължения, които трябва да изпълнят", каза той.

Очаква се ръководителят на агенцията на ООН да представи резултатите от посещението си на заседанието на Управителния съвет на МААЕ следващата седмица във Виена. Въпреки постигнатия напредък "днешното съобщение не е достатъчно, за да се намали нарастващият риск от разпространение на оръжия, който представлява Иран", реагира Келси Дейвънпорт, експерт от Асоциацията за контрол на въоръженията.

Шефът на МААЕ пристигна в Иран заради ядрената безопасност

Шефът на МААЕ пристигна в Иран заради ядрената безопасност

Гроси ще проведе срещи на високо ниво

САЩ и европейците "трябва да се стремят да се възползват от този импулс, като дадат дипломатически тласък за повторното ангажиране на Иран в преговорите", каза тя, визирайки евентуална резолюция в отговор на откритието във Фордо.