Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси пристигна в Иран за срещи на високо ниво, съобщава "Ройтерс".

Посещението му идва на фона на дискусии с Техеран относно произхода на уранови частици, обогатени до 83,7% чистота - много близка до тази, необходима за производството на оръжие. Те бяха открити в ядрен обект на Техеран, както става ясно от доклад на МААЕ.

Преди дни ръководителят на иранската организация за атомна енергия Мохамад Еслами заяви, че ислямската република обогатява уран до 60%.

САЩ пресмятат: За 12 дни Иран може да произведе материал за атомна бомба

САЩ пресмятат: За 12 дни Иран може да произведе материал за атомна бомба

Значително по-кратка прогноза от очакваната една година, докато бе в сила ядрената сделка

Гроси беше посрещнат на летището от заместника на Еслами и неговия говорител Бехруз Камалванди.

Визитата му е по покана от ръководителя на иранската организация за атомна енергия и ще включва срещи с няколко правителствени служители за обсъждане на ядрената безопасност.

По-рано тази седмица беше съобщено, че съгласно поверителен доклад на МААЕ запасите от обогатен уран на Техеран надхвърлят 18 пъти лимита, определен от ядрената сделка.

През 2015 г. петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран, за да се справят с кризата около ядрената му програма. През 2018 г. обаче тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да напусне споразумението и Вашингтон наложи най-широките си санкции срещу Техеран. Това накара Иран да възобнови забранената преди това ядрена дейност, което съживи опасенията на САЩ, Европа и Израел, че страната се стреми да създаде атомна бомба. Самият Иран отрича да има подобна амбиция.

Иран призна, че обогатява уран до 84 процента

Иран призна, че обогатява уран до 84 процента

Техеран е по-близо от всякога до създаване на ядрена бомба