Иран би могъл да произведе достатъчно делящ се материал за една атомна бомба за "около 12 дни". За това предупреди заместник-министърът на отбраната на САЩ по политиката Колин Кал, цитиран от "Ройтерс".

Тази прогноза е значинелно по-кратка от очакваната една година, която този процес би отнел, докато ядреното споразумение с Иран от 2015 г. беше в сила.

Кал направи коментара си по време на изслушване в Камарата на представителите, когато беше притиснат от републикански депутат за това защо администрацията на Джо Байдън се е опитала да съживи Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) - т.нар. "ядрена сделка".

"Тъй като ядреният напредък на Иран, откакто напуснахме JCPOA, е забележителен. През 2018 г., когато предишната администрация реши да напусне споразумението, на Иран щеше да отнеме около 12 месеца, за да произведе делящ се материал за една бомба. Сега това ще отнеме около 12 дни", подчерта пред законодателите Кал - третият по ранг служител на Министерството на отбраната.

Иран обвини "кривите сметки" на САЩ за застоя по ядрената сделка

Иран обвини "кривите сметки" на САЩ за застоя по ядрената сделка

Техеран е готов да поднови преговорите, ако Вашингтон има нужната воля

"Смятам, че все още съществува мнението, че ако може този въпрос да се разреши по дипломатичен път и да бъдат върнати ограниченията върху ядрената програма на Техеран, това би било по-добре от останалите варианти. Но точно сега JCPOA е в застой", добави той.

Американски служители многократно са изчислявали времето за пробив на Иран - колко дълго ще отнеме на страната да получи делящия се материал за една атомна бомба, ако реши да го направи - на седмици, но досега не са давали такава конкретика.

Въпреки че според САЩ Техеран се е доближил до производството на делящ се материал, те се съмняват, че той е усвоил технологията за действително изграждане на подобна бомба.

Иран призна, че обогатява уран до 84 процента

Иран призна, че обогатява уран до 84 процента

Техеран е по-близо от всякога до създаване на ядрена бомба

През 2015 г. петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран, за да се справят с кризата около ядрената му програма. През 2018 г. обаче тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да напусне споразумението и Вашингтон наложи най-широките си санкции срещу Техеран. Това накара Иран да възобнови забранената преди това ядрена дейност, което съживи опасенията на САЩ, Европа и Израел, че страната се стреми да създаде атомна бомба. Самият Иран отрича да има подобна амбиция.

Настоящият лидер на САЩ Джо Байдън многократно е заявявал подкрепата си за връщане на страната му към ядреното споразумение. Неговата администрация се опита, но не успя да възобнови сделката през последните две години.

Иран разкри подземна военновъздушна база

Иран разкри подземна военновъздушна база

В нея са базирани изтребители и дронове